Voorbeeldprojecten in Noord-Holland 2022

Ieder jaar publiceert het Steunpunt voorbeeldprojecten op het gebied van gebouwd erfgoed en archeologie. Denk aan herbestemming, inpassing en aanpassingen ten behoeve van de energietransitie. Doel is om medewerkers van de Noord-Hollandse gemeenten te ondersteunen bij vragen van initiatiefnemers, en ideeën aan te reiken. Daarmee zijn de voorbeeldprojecten ook interessant voor vakgenoten en andere geïnteresseerden. Ook dit jaar publiceerden wij weer een aantal inspirerende projecten:

Nieuw: Energietransitie WG-terrein

Een collectief duurzaam warmtenet voor en door bewoners van het WG-terrein. KetelhuisWG is de lokale energiecoöperatie voor het Wilhelmina Gasthuisterrein (WG-terrein) in Amsterdam Oud-West. Wij spraken Annette Schermer, Hans Valkhoff en Edgar Zonneveldt over dit bijzondere project.

Nieuw: Archeoloog in de klas

Hoe breng je jongeren in aanraking met archeologie en erfgoed, en wat levert dat op? Marjolein van den Dries (Archeologisch museum Haarlem) ging met ons in gesprek. Aan de hand van het lesprogramma  ‘Archeoloog in de klas’ onderzoeken we wat je als gemeente op dit gebied kunt doen, met speciale aandacht voor de waarde van lokaal erfgoed voor educatie.

Nieuw: Archeologische speeltuin Kadijken

In Enkhuizen werden bij de aanleg van nieuwbouwwijk Kadijken opgegraven vondsten en structuren zichtbaar én beleefbaar gemaakt in een archeologische speeltuin. De inclusieve locatie kwam tot stand in overleg met de toekomstige bewoners van de wijk.

Hoe is het met: Fort K’IJK

Sinds 2017 biedt Fort K’IJK ruimte aan een belevingscentrum en is een deel van het fort verbouwd tot zorgwoningen voor jongvolwassenen met autisme. Het herbestemmingstraject Fort K’ijk is inmiddels een paar jaar geleden afgerond. Hoog tijd voor een update.

Hoe is het met: Langhuis Oosterleek

Het Steunpunt ging in gesprek met Paul Heilig, medewerker vergunningen van de SED-gemeenten, om te bespreken welke nieuwe inzichten ontstaan zijn naar aanleiding van het herbestemmingsproces.

Hoe is het met: Brugwachtershuisjes

Ze liggen verspreid over de stad, dateren uit de periode 1673-2009 en waren allen tot voor kort nog operationeel. Nu vormen 22 Amsterdamse brugwachtershuisjes tezamen het SWEETS hotel. Dat traject heeft geleid tot nieuwe inzichten met betrekking tot het herbestemmingsproces en de exploitatie.

Meer lezen?

Al sinds 2017 publiceert het Steunpunt jaarlijks enkele voorbeeldprojecten, en inmiddels staat onze databank vol inspirerende voorbeeldprojecten. Bekijk ze in onze kennisbank onder de tab ‘Voorbeeldprojecten’, of kies een thema: gebouwd erfgoedarcheologie of energietransitie en klimaatadaptatie.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.