Voor alle ambtenaren: hoe je samen slimmer wordt binnen je gemeente (en niet besluiteloos)

Kom naar het Symposium Samen Slimmer – integraal werken onder de Omgevingswet

Alkmaar, 18 augustus 2022 – Voor iedereen die bij een gemeente in de provincie Noord-Holland werkt aan omgevingskwaliteit, organiseert het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland op 15 september het symposium ‘Samen Slimmer – integraal werken onder de Omgevingswet’. Woningbouw, energietransitie, klimaatadaptatie – de grote opgaven vragen om samenwerking met de kwaliteit van het bestaande als vertrekpunt. Dat klinkt heel mooi, maar hoé trek je werkelijk samen op bij die ontwikkelingen? Het Symposium Samen Slimmer biedt inspiratie, training en handzame informatie. En het is een goed moment om elkaar te ontmoeten en het glas te heffen op het nieuwe seizoen.

Iedere ruimtelijke ontwikkeling is een nieuwe laag in de rijke geschiedenis van onze leefomgeving. Zorgvuldig omgaan met de lokale identiteit hoort daarbij; dit vraagt om onderzoek, analyse en scherpe keuzes. Verschillende disciplines zijn actief op het snijvlak van erfgoed, cultuurhistorie en ruimtelijke transformatie.

Hoe kunnen deze disciplines elkaar vinden, inspireren en respecteren zonder in besluiteloosheid te verzanden? Het Symposium Samen Slimmer biedt uitkomst.

#samenslimmer - integraal werken onder de Omgevingswet
Making Sense Together: integraal werken

Om te beginnen kun je inspiratie opdoen op de locatie waar het wordt georganiseerd: het voorheen hermetisch afgesloten Marineterrein in Amsterdam, dat volop in ontwikkeling is. Vervolgens gaan we aan het werk: wat betekent dat veel geroemde integraal werken en wat levert het op? Het bureau Making Sense Together gaat hierover met ons in gesprek.

Ontmoet de nieuwe gedeputeerde erfgoed Rosan Kocken

Ook de Provincie Noord-Holland zoekt in haar ruimtelijk beleid naar methodes om de verschillende sectoren samen te brengen. De nieuwe gedeputeerde van erfgoed, Rosan Kocken, vertelt over de aanpak van de provincie met de Leidraad Landschap & Cultuurhistorie, de Bijzondere Provinciale Landschappen en de producten die het Steunpunt uitbrengt om erfgoed ook onder de Omgevingswet integraal te borgen.

Visie op de bestaande stad: Zef Hemel

Planoloog Zef Hemel, die verbonden is als hoogleraar aan de TU Delft en de Universiteit van Groningen met jarenlange ervaring in het werken aan Amsterdam, biedt tijdens het symposium zijn visie op de betekenis van de bestaande stad in gebiedsontwikkelingen. Tot slot geven drie werksessies verdieping in gebiedsontwikkeling, archeologie of gesprekstechnieken.

Het Symposium Samen Slimmer is bedoeld voor alle professionals die werken binnen het ruimtelijk domein: planologen, stedenbouwkundigen, groenontwerpers, cultuurhistorici, vastgoedmedewerkers, vergunningverleners, teammanagers en anderen. Neem dus vooral je collega’s mee!

Waarom je dit niet wil missen

✅ Inzicht in gesprekstechnieken door communicatietrainers/acteurs Making Sense Together
✅ Inspiratie door hoogleraar en planoloog Zef Hemel
✅ Ontmoet de nieuwe gedeputeerde Cultuur en Erfgoed: Rosan Kocken
✅ Oefen je vaardigheden bij één van onze werksessies
✅ Werk samen: leer andere specialisten in het ruimtelijk domein kennen
✅ Neem de Bundel handreikingen Erfgoed in de Omgevingswet mee naar huis

Programma

12:30 – 13:30 uur Unieke rondleiding over het Marineterrein (optioneel)
13.30 – 14.00 uur Inloop met koffie en thee
14.00 – Start programma

 • De cultuurverandering in het dagelijkse werk – Making Sense Together
 • De toekomst van de bestaande stad – Zef Hemel
 • Lancering van de Bundel handreikingen Erfgoed in de Omgevingswet – gedeputeerde Rosan Kocken
 • Eén werksessie naar keuze:
  • Werksessie 1: Van nee, tenzij naar ja, mits. Tips en tools – Making Sense Together
  • Werksessie 2: De omgevingsvisie in de praktijk van gebiedsgerichte ontwikkelingen – Titia van den Berg (Identity Consult)
  • Werksessie 3: Archeologie onder de Omgevingswet – Annika Blonk en Nathalie Vossen

16:30 – 16.45 uur Afsluiting
16:45 – 18:00 uur Netwerkborrel

Contact

Kim Zweerink, beleidsadviseur Omgevingswet Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, via tel. 06 15147347 of mail naar k.zweerink@mooinoord-holland.nl.

Sanne van Zoest, communicatieadviseur Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, via tel. 06 57063594 of mail naar  s.vanzoest@mooinoord-holland.nl.

(Beeldverantwoording kopafbeelding: Pension Homeland, Marineterrein Amsterdam, Sjoerd Ponstein)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

  Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

 • In beeld: Samen Slimmer 2024

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.