Verslag Masterclass: Archeologie in de Omgevingswet

Spreker Nathalie Vossen (Pro-erfgoed) schetste tijdens de Masterclass van 18 oktober 2022 een beeld van waar cultureel erfgoed, en specifiek archeologie, in de Omgevingswet een plek heeft gekregen. Daarbij kwamen vooral de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan, de Omgevingsvergunning maar ook de Intaketafel, Omgevingstafel en het DSO aan bod. Hoewel archeologie in de Omgevingswet een brede inbedding kent die integraal werken aan de bescherming van ondergronds erfgoed vergt, blijven vakexpertise en specialistische producten nog steeds deel uitmaken van de uitvoering. Bij de invoering van de Omgevingswet verandert voor archeologiebeleid niet veel ten opzichte van de huidige gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Toch zijn er zaken die gemeenten minimaal moeten regelen ten aanzien van cultureel erfgoed waaronder archeologie. Het vooroverleg speelt hierbij een belangrijke rol. 

Je kunt de masterclass hier terugkijken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer
Verder lezen? Hier vind je meer informatie:

(Beeldverantwoording: Opgraving van de Westfriese Omringdijk. Fotograaf onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA003010035)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Werksessie tijdens bijeenkomst Samen Slimmer

  Werksessies Omgevingswet

  Categorie: Omgevingswet

  Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert werksessies Omgevingswet en Erfgoed voor gemeenten. In vaste groepjes met drie tot vier gemeenten worden ervaringen uitgewisseld over erfgoed in relatie tot de Omgevingswet. Wil je met jouw gemeente ook meedoen?