Protocol duinarcheologie

In 2018 is door het Steunpunt een protocol opgesteld voor de omgang met archeologie in de duinen. Natuurontwikkeling – waarbij wordt afgeplagd om het stuiven van de duinen te bevorderen – kan als onbedoeld neveneffect hebben dat archeologische sporen en resten komen bloot te liggen. De bedrijven die met natuurbeheer aan het werk zijn in het duingebied, weten lang niet altijd hoe te handelen. Het protocol is een visuele vertaling van de omgangsregels met betrekking tot de archeologie in het duingebied. Het protocol is voorgelegd aan de boswachters en projectleiders van PWN, waar het met enthousiasme werd ontvangen.

(Beeldverantwoording: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • PERSBERICHT | Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    OOSTERLAND – Op donderdagmiddag 17 oktober lanceerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens de Bodembiënnale in de Michaëlskerk in Oosterland de laatste editie van archeologietijdschrift Schatrijk. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, eeuwenlang een onmisbaar logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart. Tot wel honderden schepen lagen hier voor anker, wachtend op een gunstige wind om uit te varen. Een aantal ligt daar nog altijd, gezonken tijdens zware stormen: een rijksmuseum op de bodem van de Waddenzee.

  • Schatrijk – de Rede van Texel

    Categorie: Archeologie

    Benieuwd naar de verhalen die deze wrakken vertellen, en hoe ze (kunnen) worden beschermd? In deze Schatrijk lees je meer over de geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit erfgoed voor de toekomst te behouden.