Netwerkbijeenkomst Hollands Kroon 8 maart 2018

Op 8 maart waren wij te gast bij de gemeente Hollands Kroon te Hippolytushoef op voormalig eiland Wieringen. De vergaderlocatie is het Eilandmuseum Jan Lont, volgens de stichter Jan Lont (1908-1997) zelf “Dit is een museum deer nog volk in woent. Dat vind je nerregens”. De deelnemers aan de bijeenkomst krijgen een exclusieve rondleiding door de museumboerderij. De boerderij is een authentieke Wieringer boerderij. In de tentoonstelling is veel aandacht voor het leven op Wieringen; het boerenbedrijf, de kaasmakerij,  huisraad, en een specifiek Wieringer ambacht de wiervisserij.

Na een welkomstwoord van Theo Rolsma namens de gemeente Hollands Kroon introduceert dagvoorzitter Yvette Burnier namens het Steunpunt Monumenten en Archeologie de netwerkbijeenkomst. Het is een feestelijke dag omdat in aansluiting op de netwerkbijeenkomst de presentatie van de eerste Archeoglossy plaats zal vinden. Noord Holland kent tien Provinciale Archeologiegebieden en voor elk archeologiegebied wordt door het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord Holland een Archeoglossy gemaakt. De eerste Archeoglossy staat in het teken van de archeologische schatten van Wieringen. Op 15 maart wordt al de tweede Archeoglossy gepresenteerd, een glossy voor provinciaal archeologiegebied Waterland.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Subsidies en fondsen voor monumenten

    Categorie: Gebouwd erfgoed

    Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.

  • Inspiratiesessie archeologie en beleefbaarheid

    Categorie: Archeologie

    Een kasteel dat volledig onder de grond ligt, een opgraving die achter hekken plaatsvindt of bijzondere vondsten: de verhalen zijn vaak fascinerend, maar niet altijd makkelijk om met het publiek te delen. Hoe maak je archeologie zichtbaar en beleefbaar?