Nationale Archeologiedagen

In het tweede weekend van oktober vond de 4e editie van de Nationale Archeologiedagen plaats. Dankzij het gevarieerde aanbod en het prachtige nazomerweer bezochten maar liefst 56.000 mensen de vele evenementen in Nederland. Dit jaar konden bezoekers kiezen uit meer dan 350 activiteiten, waarvan bijna 50 in Noord-Holland.

Mooie initiatieven, breed aanbod

Ter voorbereiding op de Nationale Archeologiedagen organiseerde het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland in mei een ‘inspiratiedag’ voor gemeenten en organisaties. Dit leidde al direct tot initiatieven. Zo was PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) aanwezig in de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid, met een spreekuur voor metaalvondsten. In Noord-Holland konden kinderen op verschillende plaatsen vondsten opgraven of potjes aan elkaar plakken. Depots openden de deuren, lezingen, excursies, verhalen en toneelstukken zoals in Enkhuizen, brachten het verleden tot leven. Verder waren er tentoonstellingen, was er een Archeoquiz, die gemeente Schagen samen met de AWN Werkgroep Kop van Noord-Holland organiseerde, en zelfs een geocache over de Romeinen in Velsen. Het aanbod weerspiegelde de grote variatie aan archeologische organisaties die de Provincie rijk is, en er werd veel samengewerkt. Met resultaat: 4331 mensen bezochten de verschillende activiteiten.

Stichting Nationale Archeologiedagen

Sinds de eerste editie in 2015 is het aanbod en het aantal bezoekers elk jaar gegroeid. De dagen worden geïnitieerd door de Stichting Nationale Archeologiedagen. De stichting organiseert zelf geen activiteiten, maar brengt partijen met elkaar in contact, coördineert en ondersteunt de organisaties die activiteiten organiseren, en zorgt voor de landelijke PR. De organisatie heeft als doel om archeologie dichter bij het publiek te brengen. Donna Dieperink, projectcoördinator Noord-Holland, Flevoland en Limburg:  “Archeologie is een wetenschap. Het kan moeilijk zijn om de resultaten daarvan over te brengen aan het publiek. Maar archeologie heeft ook zo veel mooie verhalen. Dat is de kracht.”

In 2019 vinden de Archeologiedagen plaats op 11, 12 en 13 oktober. Wilt u deelnemen of op de hoogte blijven? Inschrijven kan op de website: https://www.archeologiedagen.nl/.

(Beeldverantwoording: Nationale Archeologiedagen)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Informatiebord Cassellum Flevum

  Inspiratiesessie archeologie en beleefbaarheid

  Categorie: Archeologie

  Een kasteel dat volledig onder de grond ligt, een opgraving die achter hekken plaatsvindt of bijzondere vondsten: de verhalen zijn vaak fascinerend, maar niet altijd makkelijk om met het publiek te delen. Hoe maak je archeologie zichtbaar en beleefbaar?