For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.
Ik Accepteer

Landschapstalks 1: Hart voor de stolp

Ellen Klaus (odeaanhetlandschap-nh.nl/) en Marrit van Zandbergen gaan tijdens de eerste landschapstalk in gesprek met Ernst van der Kleij (beleidsadviseur Provincie Noord-Holland), Jeroen Broeders (wethouder Drechterland), Renee Stroomer (onderzoeker, stolpbewoner en vrijwilliger Boerderijenstichting) en Rianne de Wit (agrariër, stolpeneigenaar en raadslid Purmerend).

Tijdens de eerste landschapstalk vieren we de schoonheid van de stolp en denken we na over de toekomst van deze iconische boerderij. Welk beleid is nodig om de stolp tegen sloop te beschermen en duurzaam gebruik te stimuleren? Welk ambitieniveau moeten gemeenten nastreven om het stolpenlandschap van Noord-Holland te behouden? Is het wenselijk dat oude stolpen zoveel mogelijk behouden blijven of zijn nieuwe stolpen een serieus alternatief.

De Provincie Noord-Holland presenteert tijdens de landschapstalk de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen (meer informatie verderop deze pagina). De deelnemers van de landschapstalk spreken over de vervolgstappen op deze kaart.

Kijk nu onze video terug en bekijk de foto’s.

Meer weten over de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen?

De stolp is hét landelijk icoon van Noord-Holland. Met hun piramidevormige daken vertellen de stolpen verhalen van eeuwen Noord-Hollandse agrarische geschiedenis. Maar de ene stolp is de andere niet: er bestaan verschillende soorten stolpen en hun erven. De Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen geeft inzicht in de verschillen tussen de groepen stolpen. Op basis van die collecties kunnen provincie en gemeenten in de toekomst passend beleid ontwikkelen.

De kaart is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie en MOOI Noord-Holland. Ook werkten mee: Archeologie West-Friesland, Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Vrije Universiteit Amsterdam, lokale en regionale historische verenigingen, gemeenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Landschap Noord-Holland. De kaart werd tijdens de Landschapstalks 2022 gepresenteerd en is te vinden op de website van de provincie:

Landschapstalks 2022

De zonovergoten Landschapstalks 2022 waren een succes. In de laatste week van april bezochten het Steunpunt  Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Ode aan het Landschap Noord-Holland vier bijzondere plekken. Op deze plekken van ontwikkeling voerden we discussie en vierden we het landschap.

(Beeldverantwoording: Video door filmmaker Erris van Ginkel. Foto’s door André Russcher)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ‘Erfgoed als uitgangspunt’, een interview met Carola Hein

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Carola Hein sprak tijdens ons Samen Slimmer symposium over de veelzijdige historie van ons water en benadrukte hoe belangrijk het is om hier op een brede manier over na te denken. Hoe kunnen we omgaan met de waardeverandering in relatie tot ons watererfgoed? En hoe kunnen we het narratief benutten door het watererfgoed in te zetten voor een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving?

  • In beeld: Samen Slimmer 2024

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Tijd voor onze favoriete excursie van ’t jaar: de lente-excursie van het Steunpunt! Dit keer bezoeken we moois op en rondom de hei tussen Hilversum en Laren. We spreken met elkaar af bij Station Hilversum, waar we ons niet uit het veld laten slaan door een klein lente-buitje.