For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy.

Landschapstalks 1: Hart voor de stolp

Ellen Klaus (odeaanhetlandschap-nh.nl/) en Marrit van Zandbergen gaan tijdens de eerste landschapstalk in gesprek met Ernst van der Kleij (beleidsadviseur Provincie Noord-Holland), Jeroen Broeders (wethouder Drechterland), Renee Stroomer (onderzoeker, stolpbewoner en vrijwilliger Boerderijenstichting) en Rianne de Wit (agrariër, stolpeneigenaar en raadslid Purmerend).

Tijdens de eerste landschapstalk vieren we de schoonheid van de stolp en denken we na over de toekomst van deze iconische boerderij. Welk beleid is nodig om de stolp tegen sloop te beschermen en duurzaam gebruik te stimuleren? Welk ambitieniveau moeten gemeenten nastreven om het stolpenlandschap van Noord-Holland te behouden? Is het wenselijk dat oude stolpen zoveel mogelijk behouden blijven of zijn nieuwe stolpen een serieus alternatief.

De Provincie Noord-Holland presenteert tijdens de landschapstalk de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen (meer informatie verderop deze pagina). De deelnemers van de landschapstalk spreken over de vervolgstappen op deze kaart.

Kijk nu onze video terug en bekijk de foto’s.

Meer weten over de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen?

De stolp is hét landelijk icoon van Noord-Holland. Met hun piramidevormige daken vertellen de stolpen verhalen van eeuwen Noord-Hollandse agrarische geschiedenis. Maar de ene stolp is de andere niet: er bestaan verschillende soorten stolpen en hun erven. De Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen geeft inzicht in de verschillen tussen de groepen stolpen. Op basis van die collecties kunnen provincie en gemeenten in de toekomst passend beleid ontwikkelen.

De kaart is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie en MOOI Noord-Holland. Ook werkten mee: Archeologie West-Friesland, Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Vrije Universiteit Amsterdam, lokale en regionale historische verenigingen, gemeenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Landschap Noord-Holland. De kaart werd tijdens de Landschapstalks 2022 gepresenteerd en is te vinden op de website van de provincie:

Landschapstalks 2022

De zonovergoten Landschapstalks 2022 waren een succes. In de laatste week van april bezochten het Steunpunt  Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Ode aan het Landschap Noord-Holland vier bijzondere plekken. Op deze plekken van ontwikkeling voerden we discussie en vierden we het landschap.

(Beeldverantwoording: Video door filmmaker Erris van Ginkel. Foto’s door André Russcher)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers

    Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed

    Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.

  • Inspiratie uit Haarlem: erfgoed sneller verduurzamen door het maken van monumentenclusters

    Categorie: Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed

    Gemeente Haarlem loopt voorop in het behalen van klimaatdoelen: ze zijn voortvarend bezig met het terugbrengen van de CO²-uitstoot en streven ernaar om in 2040 aardgasvrij te zijn. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat erfgoed niet achterblijft in het tempo van de energietransitie?