Kaart met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen

Sinds dit jaar beschikt het Steunpunt over een kaartviewer met daarin ruimtelijke informatie over het erfgoed in Noord-Holland, zoals Rijksmonumenten, provinciale monumenten, stolpen en nog veel meer. De lagen kunnen afgebeeld worden op bijvoorbeeld een (historische) topografische kaart of de hoogtekaart. Het is de bedoeling dat de kaartviewer gevuld gaat worden met steeds meer relevante informatie.

Afgelopen tijd heeft het Steunpunt gewerkt aan een database met (verdwenen) buitenplaatsen, kastelen en landgoederen. De kaart geeft een prachtig overzicht van de buitenplaatsen in Noord-Holland en in de database is informatie opgenomen over de geschiedenis, eventueel verricht archeologisch onderzoek, de huidige functie en literatuur over de buitenplaatsen. Komende tijd zal er verder gewerkt worden aan de achterliggende dataset en aan andere kaartlagen.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.