Handreiking provinciale monumenten

In Nederland zijn alleen in Drenthe en Noord-Holland provinciale monumenten aangewezen. Voor het wijzigen van een monument is een omgevingsvergunning monument verplicht, maar de te volgen procedures blijken niet voor iedereen duidelijk te zijn. Daarom heeft het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland het een en ander op een rijtje gezet. De Handreiking provinciale monumenten gaat over het beleid en de procedures die betrekking hebben op provinciale monumenten en is bedoeld voor monumenteneigenaren en gemeenteambtenaren, zoals erfgoeddeskundigen en vergunningverleners.

Downloads

Via onderstaande knoppen kun je de Handreiking provinciale monumenten downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.