Expertmeeting Grote Rietschuur, Diemen

Op verzoek van de gemeente Diemen werd op maandag 15 oktober een expertmeeting georganiseerd door het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland om de projectgroep Plantage De Sniep te adviseren over de borging van de hoge architectonische en cultuurhistorische waarden van de Grote Rietschuur en over het wel of niet vastleggen van deze bescherming voorafgaand aan de geplande herbestemming van de voormalige werkboerderij en de herontwikkeling van het omliggende terrein.

De directe aanleiding hiervoor was een verzoek van Bond Heemschut en de Historische Kring Diemen in april 2015 aan het college van Burgemeester en Wethouders. Als vroeg werk van de hand van de Amsterdamse architect Frank van Klingeren en mede vanwege de aanwezige muurschildering van de hand van kunstenaar Pierre van Soest, volgde vervolgens een voorbescherming van het gebouw. Begin juli 2018 besloot de gemeenteraad om het gebouw vanwege de te hoge onderhoudskosten voor Pantar per 1 januari 2019 uit erfpacht over te nemen en zo het cultuurhistorisch waardevolle gebouw – met veel achterstallig onderhoud – te kunnen behouden.

Contact

Voor vragen of meer informatie over Monumenten Herbestemming in Noord-Holland kunt u contact opnemen met: Reinier Mees, coördinator Monumenten & Herbestemming Noord-Holland (via 072-5204459 of r.mees@mooinoord-holland.nl)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.