Erfgoedteam bijeenkomsten 2019

De missie van het Steunpunt is om gemeenten te helpen de waarde van ons erfgoed te onderzoeken en te verankeren in de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen die de komende jaren gaan plaatsvinden. Dat doen we onder andere tijdens het Erfgoedteam: bijeenkomsten waarin erfgoedvragen van gemeenten worden beantwoord door de leden van het Erfgoedteam.

Iedere gemeente kan een beroep doen op het Erfgoedteam als denktank voor actuele thema’s

Als ambtenaar loop je soms tegen een vraag aan waarvan je denkt: hoe moet ik dit nu aanpakken of hier zou ik meer over willen weten. Het kan dan helpen van gedachten te wisselen met collega ambtenaren of experts. Het Erfgoedteam zorgt voor verdieping van een vraagstuk door verschillende disciplines bij elkaar te brengen en komt vaak (maar niet altijd) met oplossingen die in de dagelijkse praktijk kunnen worden toegepast.

Programma 2019

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 14 februari en heeft als thema de omgang met een bijzonder onderdeel van het Jong Archeologisch Erfgoed (1750-1950), namelijk stellingen en linies, zoals de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Atlantikwall. Andere bijeenkomsten gaan onder andere over bouwhistorisch onderzoek, onder- en bovengronds erfgoed uit WO II, en innovatie bij restauratieprojecten. De genoemde onderwerpen zijn indicatief, er is altijd de mogelijkheid een actueel thema toe voegen. Hiervoor – en voor andere vragen met betrekking tot de Erfgoedteams – kunt u contact opnemen via het contactformulier.

Het Erfgoedteam bij elkaar in Middenbeemster
Bijwonen

Het is mogelijk om bij het Erfgoedteam als toehoorder aanwezig te zijn. De data en het programma voor 2019  worden op de website van het Steunpunt aangekondigd (naar agenda). In de kennisbank zijn de blogs over en verslagen van voorgaande bijeenkomsten terug te vinden.

Over het Erfgoedteam

Het Erfgoedteam heeft als taak om – anders dan binnen het reguliere, betaalde vergunningentraject – actuele vraagstukken te agenderen en ambtenaren op weg te helpen bij complexe vraagstukken die vaker terugkeren. Het Erfgoedteam stelt een actueel erfgoedthema op basis van een case aan de orde tijdens een bijeenkomst of excursie, en publiceert hierover ten behoeve van alle Noord-Hollandse gemeenten. Het gaat hierbij om zowel het ondergrondse als het bovengrondse erfgoed. Zo kwamen de afgelopen twee jaar onderwerpen aan de orde als de waardering van wederopbouwarchitectuur, hoe om te gaan met het heipalenprotocol, herbestemming van religieus erfgoed, zonnepanelen in beschermde gezichten en de kwetsbaarheid van monumentale interieurs. Afhankelijk van het thema wordt een interessante locatie uitgekozen waar de bijeenkomst plaatsvindt en worden relevante specialisten en belanghebbenden uitgenodigd, samen met ambtenaren van gemeenten waar het thema speelt.

Het Erfgoedteam bestaat uit de leden van de MOOI Noord-Holland Erfgoedcommissie, archeologe Monica Dütting (NMF) en een vertegenwoordiging van de provincie en de RCE. Ana van der Mark is de coördinator van het Erfgoedteam, de voorzitter is Marjorie Verhoek.

(Beeldverantwoording: Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.