Voorbeeldprojecten Herbestemming2019-02-11T15:26:32+00:00

Voorbeeldprojecten Herbestemming

 

Het Steunpunt is in 2017 gestart met het online-documenteren van herbestemmingsprojecten in de provincie Noord-Holland. De geselecteerde projecten vallen onder de categorieën agrarisch, religieus, militair of industrieel erfgoed.

De herbestemmingsvoorbeelden zijn niet alleen toegankelijk voor de Noord-Hollandse gemeenten, maar ook voor vakgenoten en andere geïnteresseerden. Jaarlijks worden projecten aangevuld, met als doel om zo te komen tot een uitgebreide herbestemmingsdatabase, waarin per project zowel de cultuurhistorie, als het herbestemmingsproces wordt beschreven ter inspiratie.

Voor het cultuurhistorische deel is het Steunpunt de samenwerking aangegaan met Oneindig Noord-Holland. De overige teksten zijn geschreven door onze tekstschrijvers Isabel van Lent en Sophie van Ginneken en zijn tot stand gekomen aan de hand van gesprekken met de betrokken ambtenaren aan de ene kant en de opdrachtgevers, uitvoerders, initiatiefnemers, gebruikers of eigenaren aan de andere kant.

In de teksten worden niet alleen de nieuwe functie van het project en het proces omschreven, maar worden ook de succesfactoren benadrukt, de struikelblokken uitgelicht en als conclusie tips gegeven, met als doel inspiratie te bieden voor vergelijkbare herbestemmingsinitiatieven in de toekomst.

Architectuurfotograaf Ossip van Duivebode maakte voor elk project de foto’s, van zowel het exterieur, als interieur.

Voorbeeldprojecten Herbestemming

Sint-Annakerk – Amstelveen

Een trefpunt voor de buurt. Van concerten tot uitvaarten, of gewoon een biertje proeven: een vruchtvolle samenwerking tussen gemeente en ondernemers maakte van ANNA de nieuwe culturele hotspot van Amstelveen.

Broedersbouw – Zuidoostbeemster

Rijksmonumentale stolp De Broedersbouw heeft een nieuwe bestemming gekregen als onderkomen voor negen appartementen. Het bleef jarenlang spannend of de herbestemming zou slagen: midden in crisistijd werd het plan mét omgevingsvergunning te koop gezet.

Vuurtoreneiland – Durgerdam

Het Vuurtoreneiland in het Markermeer maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam en was lange tijd ontoegankelijk voor het publiek. Het eiland is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een gewilde culinaire bestemming.

Brouwerij de Werf – Enkhuizen

Binnen het beschermde stadsgezicht van Enkhuizen, is in een voormalige scheepswerf bierbrouwerij De Werf gevestigd. Ontwikkelingen hadden hier jarenlang stilgelegen toen de werf na een brand in 2004 werd verlaten.

Schooltje Dik Trom – Etersheim

Het schooltje van Dik Trom is een eenklassig schoolgebouwtje uit de late 19e eeuw. Schrijver C.J. Kieviet gaf er les en schreef er zijn beroemde Dik Trom reeks. Dankzij de inspanningen van velen is het sinds 2013 een kinderboekenmuseum.

De Leeuwenhof – Heerhugowaard

De Leeuwenhof is een vredig wereldje aan de Middenweg in Heerhugowaard, ingeklemd tussen de wijken Butterhuizen en Stad van de Zon. In 2017 werd de voormalige kaasmakerij omgetoverd tot woonzorgvoorziening voor ouderen met dementie.

Ringersfabriek – Alkmaar

De chocoladefabriek van Ringers was een begrip, maar raakte letterlijk en figuurlijk uit beeld. Dankzij inspanningen van deskundigen staat het niet meer op de slooplijst, maar speelt het de hoofdrol in de omvangrijke gebiedstransformatie van het Ringerskwartier.

Fort K’IJK – Uitgeest

Fort K’IJK biedt sinds 2017 ruimte aan een belevingscentrum over de natuur en het landschap van de Stelling van Amsterdam. Daarbij is een deel van het fort verbouwd tot zorgwoningen voor jongvolwassenen met autisme.

Langhuis Oosterleek – Oosterleek

Nog net op tijd is het langhuis in Oosterleek van instorting gered. Na jarenlange inspanning en een voorbeeldige restauratie kun je er nu slapen in de sfeer van het laat-negentiende eeuwse boerenbedrijf.

Landgoed Willibrordus – Heiloo

Psychiatrische instelling St. Willibrordus Heiloo vormde sinds 1929 een besloten wereld. Met een grotendeelse herbestemming zijn nu de poorten voor de buitenwereld opengezet.

Gemaal Lynden – Lijnden

Gemaal De Lynden maakte halverwege de 19e eeuw de Haarlemmermeer droog. De pompen zijn nu stilgelegd en sinds 2015 biedt het neogotische gemaal onderdak aan restaurant Bij Qunis.

Gebouw 8 – Zaandam

Voorherbestemming bij Gebouw 8 op het Hembrugterrein in Zaandam. Het 19e-eeuwse, voormalige wapendepot was er lange tijd beroerd aan toe, maar wordt nu opgeknapt.

De Wierschuur – Hyppolytushoef

Met behoud van de karakteristieke houtconstructie kon het gebouw worden getransformeerd tot vergader- en groepsaccommodatie en werd het een toeristische trekpleister: De Wierschuur.

Bakenesserkerk – Haarlem

De Bakenesserkerk is een historische blikvanger in het hartje van Haarlem. Na jaren van leegstand vindt sinds 2011 het gemeentelijke Bureau Archeologie hier een onderkomen.

Bensdorp – Bussum

Op de plek waar nog niet zo lang geleden Brosrepen werden geproduceerd, verrijst een nieuwe stadswijk. De herbestemming van een fabrieksterrein in Bussum.