Bijeenkomsten
Het Steunpunt organiseert ieder jaar verschillende bijeenkomsten of casestudies om het rijk gevarieerde cultuurlandschap binnen de provincie Noord-Holland onder de aandacht te brengen van gemeenten, experts en andere betrokkenen.
Het cultuurlandschap staat onder druk, en die druk zal door de aankomende energietransitie alleen maar verder toenemen. Op welke manier kunnen we de bestaande landschappelijke kwaliteiten bewaken, versterken en gebruiken ter inspiratie bij toekomstige ontwikkelingen in het landelijk gebied. Dat is de telkens terugkerende vraag bij de verschillende soorten bijeenkomsten. Een greep uit de bijeenkomsten die het Steunpunt regelmatig organiseert:
- Expedities waarbij we met experts en andere betrokkenen van een gebied naar oplossingen zoeken en te kijken hoe erfgoed kan worden ingezet om nieuwe ontwikkelingen te verankeren in het landschap en de rijke cultuurhistorie beleefbaar te maken.
- Bijeenkomsten om beleidsstukken als de Leidraad bekendheid te geven en uit te leggen hoe je de cultuurhistorische waarde van het cultuurlandschap vastlegt binnen de instrumentaria van de Omgevingswet, zoals de omgevingsvisie en het omgevingsplan.
- Excursies en bijeenkomsten over de ruimtelijke inpassing van de energietransitie in het cultuurlandschap.
Zie hier onder wat de bijeenkomsten mede hebben opgebracht.
FAQ
Bekijk hier veelgestelde vragen binnen het thema cultuurlandschap. Je kunt altijd contact met ons opnemen via het loket.
Cultuurlandschap in de Kennisbank
Ode 3
Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie, en voor iedereen die benieuwd is naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg. De derde editie van ode is nu digitaal beschikbaar.
Basismodule 1: Erfgoed in ruimtelijk beleid
Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland ontwikkelde speciaal voor niet-erfgoedambtenaren de basismodule ‘Erfgoed in ruimtelijk beleid’. Kijk hier de bijeenkomst terug.
Terugblik: Landschapstalks 2022
De zonovergoten Landschapstalks 2022 waren een succes. In de laatste week van april bezochten het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Ode aan het Landschap NH vier bijzondere plekken. Op deze plekken van ontwikkeling voerden we discussie en vierden we het landschap.
Terugblik Kennissessie kleine windturbines in Noord-Holland
Samen met het RES en de provincie organiseerden we op donderdag 20 januari van 15.00 tot 16.30 uur de Kennissessie kleine windturbines in Noord-Holland. Tijdens de kennissessie bespraken we de kansen, aandachtspunten en oplossingen vanuit verschillende perspectieven, zoals cultuurhistorie, planologie, de RES, ruimtelijke kwaliteit en agrarische bedrijfsvoering.
Netwerk voor nieuwe erfgoedprofessionals
Het Netwerk voor Nieuwe Erfgoedprofessionals is bedoeld voor nieuwe erfgoedmedewerkers die het gemeentelijk erfgoedveld aan het verkennen zijn. Wij brengen starters in de erfgoedsector samen zodat zij ervaringen kunnen delen en nieuwe kennis kunnen opdoen. Onze Syllabus 2021 is nu hier downloaden.
Historische kaart 1832 voor heel Noord-Holland beschikbaar
De historische kaarten uit 1832 van heel provincie Noord-Holland zijn nu te bekijken via onze kaartviewer. De kaartlaag met kadastrale minuutplannen kan gecombineerd worden met de andere kaarten in de viewer, zoals topografische kaarten, luchtfoto’s, hoogtebestanden of andere historische kaarten.
Landschap van de toekomst. De oogst van drie landschapstalks in Noord-Holland (2021)
Tijdens drie landschapstalks, die georganiseerd werden door Ode aan het landschap Noord-Holland en het Steunpunt, hebben we verkend hoe het spanningsveld er uitziet tussen ons waardevolle cultuurlandschap en de veranderingen die er aankomen. Bekijk hier de oogst en kijk de samenvatting van de talks terug.
Waterberging Drachterveld: cultuurhistorie, recreatie en klimaatadaptatie
De combinatie van de opslag van water, recreatie en cultuurhistorie maakt Drachterveld tot een integraal project en dit is helemaal in lijn met de Via Parijs, een ontwerpverkenning van het College van Rijksadviseurs over hoe Nederland op een aantrekkelijke wijze klimaatneutraal- en adaptief kan worden.
De tweede ode
Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie, en voor iedereen die benieuwd is naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg. De tweede editie van ode is hier digitaal beschikbaar.
Cultureel erfgoed in het omgevingsplan
Het Steunpunt brengt samen met José van Campen (Woord en Plaats), Bas Schout (Schout rv&b) en Joske Poelstra (Rho Adviseurs) een publicatie uit over de kansen van erfgoed in het omgevingsplan. Het is een verkenning van de kansen die het nieuwe omgevingsplan biedt voor behoud, benutting en ontwikkeling van het cultureel erfgoed.
Cultureel erfgoed en de gebiedsbiografie
Gemeenten zijn verplicht het landschap en erfgoed integraal met andere beleidsterreinen op te nemen in de omgevingsvisie. Een aandachtspunt is dat het erfgoed daadwerkelijk in het verhaal wordt verweven en niet een losstaande paragraaf wordt. De gebiedsbiografie is een goede manier om de kernkwaliteiten in woord en beeld te vatten en te koppelen aan de gemeentelijke ambities.
Ode aan het landschap NH
De centrale doelstelling van het themajaar Ode aan het Landschap (2021) is het creëren van een structurele nieuwe kijk op en een herwaardering van het landschap. Hierin worden heden, verleden en de toekomst van het landschap voor het voetlicht gebracht. We vroegen Ellen Klaus van OdeaanNH om uiteen te zetten wat er dit jaar allemaal te gebeuren staat.
Kleine windturbines in landelijk gebied nu ook in Noord-Holland toegestaan
Tot eind vorig 2020 stond het provinciale beleid kleine windturbines niet toe in Noord-Holland. Inmiddels worden ze onder bepaalde voorwaarden toegestaan door de provincie. Lees hier meer over de voorwaarden en het belang van goede landschappelijke inpassing.
Zonneveld Tripkouw: natuurlijke inpassing nabij een dorpskern
“Bij een projectbesluit wordt een omgevingsvergunning verleend zonder dat een bestemming wordt aangepast, hierdoor blijft de bestaande bestemming bestaan.” Lees hier hoe het mogelijk werd om zonneveld Tripkouw aan te leggen naast een dorpkern. En hoe zit het met landschappelijke inpassing?
Masterclass: Gebiedsbiografie in de omgevingsvisie
Kijk hier de masterclass van 3 december 2020 over de gebiedsbiografie in de omgevingsvisie terug. De masterclass werd georganiseerd door Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland.
Zonneveld Eemnes: als een kamer in het landschap
Het zonneveld ligt in het zuiden van gemeente Eemnes, in de oksel van de A1 en de A27. Het driehoekige gebied wordt – met de houtwal langs de Eikenlaan aan de noordzijde, de lintbebouwing van de Wakkerendijk aan de oostzijde en de rijkswegen langs de zuidzijde – duidelijk afgebakend. In 2018 werd het zonneveld, dat in samenwerking met de grondeigenaar werd gerealiseerd door KiesZon, officieel geopend.
Windenergie in de Wieringermeerpolder
In de Wieringermeerpolder wordt al sinds de jaren ‘70 elektriciteit opgewekt uit windenergie. Sindsdien is het aantal windturbines uitgegroeid tot een totaal van 93, onderverdeeld in 5 lijnopstellingen en 35 solitaire turbines.
De ErfgoedRaad
De ErfgoedRaad is een informatieve talkshow voor Staten- en raadsleden over erfgoed in Noord-Holland. Dit programma illustreert de meerwaarde van erfgoed voor andere opgaven aan de hand van vijf actuele voorbeelden.
Ode
Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie, en voor iedereen die benieuwd is naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg.
Erfgoedgesprekken Hilversum: interview met Annette Koenders
In februari 2019 startte gemeente Hilversum met het project ‘Erfgoedgesprekken met de maatschappelijke wereld’. We vroegen Annette Koenders, senior beleidsadviseur Cultureel Erfgoed en Dierenwelzijn bij gemeente Hilversum, ons hier meer over te vertellen.
Verslag Netwerkbijeenkomst Hilversum
Op 12 maart 2020 organiseerden we de tweede netwerkbijeenkomst van het jaar in Hilversum. Hier lees je het verslag, kun je de presentaties bekijken, zie je de foto’s en vind je relevante links en aanvullende informatie.
Beleid op de Westfriese Omringdijk
Ondanks de vele initiatieven en de bekendheid van de Westfriese Omringdijk zijn de monumentale kwaliteiten van de dijk niet altijd goed geborgd in beleid en is de dijk ook niet altijd goed beleefbaar. Het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland ging samen met het hoogheemraadschap, de provincie en gemeenten op zoek naar oplossingen.
Provinciale stolpenstructuren in het omgevingsplan: wat en hoe ?
De stolpboerderij is misschien wel de meest kenmerkende gebouwtype van onze provincie. Maar stolpboerderijen staan nooit op zichzelf. De geactualiseerde Leidraad Landschap en Cultuurhistorie heeft voor het eerst stolpenstructuren benoemd, omschreven en planologisch verankerd. Maar waar hebben we het dan over en wat moeten gemeenten daarmee? Het Steunpunt ontwikkelde een filmpje over stolpenstructuren en schreef een artikel om gemeenten op weg te helpen.
Verslag Netwerkbijeenkomst Alkmaar
Op 11 februari 2020 organiseerden we de eerste netwerkbijeenkomst van het jaar in Alkmaar. Hier lees je het verslag, kun je de presentaties bekijken, zie je de foto’s en vind je relevante links en aanvullende informatie.
Terugblik bijeenkomst Stelling van Amsterdam / Nieuwe Hollandse Waterlinie
Impressie van de bijeenkomst Stelling van Amsterdam / Nieuwe Hollandse Waterlinie van vrijdag 15 november. Bekijk de presentaties, lees over de inzichten die de dag opleverde en laat u doorverwijzen naar nuttige tools en websites.
Voorbeelden zonneveldenbeleid
Er verschijnen veel beleidsstukken, handreikingen en andere instrumenten over zonnevelden. Waar kunt u welke informatie ophalen en inspiratie opdoen om zonneveldenbeleid te ontwikkelen voor uw gemeente?
Verslag gebiedsbiografie en de Omgevingswet
Op dinsdag 15 oktober organiseerde het Steunpunt een bijeenkomst over de gebiedsbiografie als basis voor de omgevingsvisie. Lees hier het verslag en bekijk de presentaties.
Impressie Excursie zonneweides
Op 3 september 2019 organiseerde het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een excursie langs verscheidene zonneweides. Bekijk hier de lessons learned en een foto-impressie.
Erfgoed en de energietransitie: de casus van Hof van Twente
Frank Roole en Rudie Hoogerland van de Transformator deden onderzoek naar hoe gemeentelijke ambities een ruimtelijke vertaling kunnen krijgen met respect voor en inspiratie door het cultuurlandschap.
Het Steunpunt in de afgelopen maanden
In de maanden voor de zomer organiseerde het Steunpunt verschillende evenementen. Het waren enerverende maanden en we kunnen ons voorstellen dat u niet alles heeft kunnen bijwonen. Daarom hierbij een terugblik.
Kwaliteitsimpuls Zonneparken
Recent heeft de provincie een handreiking gepubliceerd voor het inpassen van zonneparken het Noord-Hollandse landschap. We zetten een aantal aandachtspunten op een rijtje.
Interview Steven Slabbers (PARK)
Per januari 2019 is Steven Slabbers in functie als onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit van de provincie Noord-Holland. Nu hij een aantal maanden aan het werk is leek het ons een goed idee om te horen wat voor agenda hij heeft.
De gebiedsbiografie in de praktijk
Een analyse van de praktische toepassing (als onderdeel van de omgevingsvisie) van het concept Biografie van het landschap. Met voorbeelden uit Stichtse Vecht en Haarlem.
Zonneveld De Groene Hoek: Het nieuwste gewas van de Haarlemmermeer
De zon schijnt op het nieuwste gewas van de Haarlemmermeer. Dit is een voorbeeldproject van de landschappelijke inpassing van de energietransitie.
Kaartviewer
In de kaartviewer van het Steunpunt vindt u verschillende kaartlagen over archeologie, monumenten en het landschap.
Erfgoedteam: Jong Archeologisch Erfgoed (1750-1950)
Het Steunpunt organiseerde op donderdag 14 februari een themabijeenkomst Jong Archeologisch Erfgoed (1750-1950): omgang met stellingen en linies. Een verslag.
Het Noord-Hollands Erfgoeddebat
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseerde het Steunpunt een verkiezingsdebat voor (aankomend) bestuurders over de relatie tussen erfgoed en grote maatschappelijke opgaven. Lees het korte verslag en bekijk de foto’s.
Workshop Leidraad Landschap en Cultuurhistorie Hoogheemraadschap
Het Steunpunt organiseerde in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie een bijeenkomst over de integratie van landschap en erfgoed in de ruimtelijke planvorming binnen het waterbeheer. Een beeldverslag.
Zonneveld de Golfbaan de Texelse – Kameleontisch dubbelgebruik
Kameleontisch dubbelgebruik: een zonneveld op technisch water. De samenwerking tussen verschillende ervaren partijen met andere expertise heeft geleid tot een logisch in het landschap ingepaste zonneveld
Zonneveld Boekelemeer: De zonnehuid van de vuilstort – Alkmaar
De zonnehuid van de vuilstort. Het Steunpunt Monumenten & Archeologie komt met nieuwe voorbeeldprojecten. Deze keer gaan die over de inpassing van zonnevelden in het cultuurlandschap.
Erfgoed in de Omgevingsvisie
Op dinsdag 16 oktober organiseerde het Steunpunt Monumenten en Archeologie in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de cursus Erfgoed in de Omgevingsvisie, waar werd ingegaan op de integratie van erfgoed in de omgevingswet die in 2021 in werking treedt.
Erfgoed in de Omgevingswet
Als de Omgevingswet wordt ingevoerd, verandert er erg veel voor iedereen die werkt aan de fysieke leefomgeving. Om medewerkers van gemeenten …
Expertmeeting: Oer-IJ
Hoe kunnen we de kernwaarden en ruimtelijke kwaliteiten van het Oer-IJ gebied behouden en versterken? De uitkomsten van de inspiratiebijeenkomst over de toekomst van een van de oudste landschappen van Noord-Holland.
Kaart met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen
Afgelopen tijd heeft het Steunpunt gewerkt aan een database met (verdwenen) buitenplaatsen, kastelen en landgoederen. De kaart geeft een prachtig overzicht van de buitenplaatsen in Noord-Holland.
Expeditie Heerhugowaard
Het verslag van de Expeditie Heerhugowaard op 9 maart 2018.
Erfgoedteam: Metselwerk
De Erfgoedteam bijeenkomst op 16 mei had als thema metselwerk en restauratie.
Erfgoedteam: Ondergronds religieus erfgoed
De laatste themadag van de drieluik Religieus Erfgoed stond in het teken van het ondergrondse religieuze erfgoed, de archeologie.
De gelijksprekende echo van Muiderberg
“Het is verbazingwekkend dat zo’n klein bos zoveel commotie kan veroorzaken”. Lees hier het verhaal over het Echobos ten westen van de Brink in Muiderberg.
Instandhouding van het Religieus Erfgoed
Er worden de komende jaren zo’n 15 tot 4500 sluitingen verwacht, zeer verontrustende geluiden gebaseerd op cijfers uit 2016 toen 82% van de gelovigen aangaf nooit (meer) een kerk te bezoeken.
Samenwerken aan de toekomst van het Noord-Hollandse erfgoed
“Toekomstgerichte vragen van mensen die elke dag met geschiedenis te maken hebben. Dat past goed bij de insteek die de provincie in 2016 in de cultuurnota heeft willen vastleggen”.
Blog Cultuurhistorische biografie van het IJsselmeergebied
“Waar en hoe kan ons erfgoed gekoppeld worden aan ruimtelijke plannen, zodat zowel het plan als het erfgoed er beter van wordt?”
Karrensporen in een hypermoderne woonwijk
De 17de-eeuwse Middenweg vormt de ruggengraat van Heerhugowaard. Archeologisch onderzoek laat zien hoe de weg zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.