Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: tips & tricks voor het online delen van collecties

Laden Evenementen

Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: Tips & tricks voor het online delen van collecties 

Op 16 december van 10.00 tot 11.00 uur staat het vragenuur van het Digitaal Erfgoedloket in teken van het online delen van collecties. Naast het beheren en beschikbaar stellen van digitaal erfgoed is het zichtbaar maken voor publiek een belangrijke stap. Wat zijn valkuilen, waar moet je op letten en wat zijn de mogelijkheden?

Spreker: Mark Alphenaar, Regionaal Archief Alkmaar

We gaan in gesprek met Mark Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar. Dit archief is sterk in het zichtbaar maken van de collecties die het in huis heeft. Zij gebruiken daarbij verschillende media en kanalen die passen bij de collectie, zie de website.

Middels interactieve kaarten, data- en beeldbronnen, de geluids- en fotocollectie worden belangrijke historische gebeurtenissen belicht en wordt aantrekkelijk educatief materiaal geboden. Waar mogelijk zijn digitale bestanden van de archiefstukken te downloaden en kunnen gegevens worden gedeeld. Op social mediaplatformen zoals Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIN en Youtube is het archief goed te vinden. Maar ook Soundcloud, Wikimedia Commons, Flickr, Pinterest en zelfs Snapchat horen volgens Mark in dit rijtje thuis.

Vanuit zijn rol als verantwoordelijke voor het online aanbod, zal Mark aan de hand van voorbeelden uitleggen waar je op kunt letten bij de keuze voor een bepaald middel of kanaal.

Wat doe je met welke collectie?

De centrale vraag in dit vragenuur is ‘Hoe kies je wat je met welke collectie gaat doen?’ Bepaalde collecties zijn meer geschikt voor publicatie op specifieke kanalen. Waar let je op, hoe beslis je welke collecties getoond en gebruikt worden en waar dat het beste kan? Wil je meepraten of heb je specifieke vragen over digitaal erfgoed? Meld je aan via onderstaande knop.

Over het Digitaal Erfgoedloket

Het Digitaal Erfgoedloket staat klaar voor alle gemeenten, medewerkers en vrijwilligers bij archieven, archeologische en historische verenigingen, bibliotheken, musea en media- of wetenschapsorganisaties in de Noord-Hollandse erfgoedsector. Vragen over het beheren of beschikbaar stellen van digitaal erfgoed? Het loket levert maatwerk, zowel op locatie als op afstand. Waar heb jij behoefte aan? Vraag naar de mogelijkheden! Mail dan naar info@steunpunterfgoednh.nl.

(Beeldverantwoording: ‘Servering beschuit met kaas door dames in Kaasexpress Amsterdam-Alkmaar, 1953. Bestandnr: 905-8333. Wikimedia Commons.)

Ga naar de bovenkant