Masterclass: Erfgoed en de gemeentelijke adviescommissie

Laden Evenementen
Deelnemen

Masterclass: Erfgoed en de gemeentelijke adviescommissie

De instelling van en advisering door een monumentencommissie is in veel gemeenten nu nog geregeld in de erfgoedverordening. Onder de Omgevingswet moet een nieuwe gemeentelijke adviescommissie worden ingesteld, als opvolger van de monumenten- en de welstandscommissie. De gemeentelijke adviescommissie is wettelijk verplicht voor alle gemeenten met rijksmonumenten en moet bij het in werking treden van de Omgevingswet (volgens planning op 1 januari 2022) ingesteld zijn. Op dat moment vervallen de regels uit de erfgoedverordening over de monumentencommissie.

Masterclass

Op woensdag 26 mei van 09.30 tot 11.00 organiseren we een online masterclass over erfgoed en de kwaliteitsadvisering onder de Omgevingswet. We gaan in op de nieuwe adviescommissie, de modelverordening van de VNG, de samenstelling van een adviescommissie en de samenwerking tussen verschillende adviseurs, de ambitie om zoveel mogelijk aan de voorkant te adviseren en de noodzaak van het opstellen van beoordelingscriteria voor monumenten. Sprekers zijn José van Campen (Woord en Plaats) en Flip ten Cate (Federatie Ruimtelijke Kwaliteit) en de moderator Frank Altenburg (RCE). Tussen de presentaties maken we voldoende tijd voor het stellen van vragen en voor onderlinge gesprekken en uitwisseling van ervaringen.

Voor wie en aanmelden

De masterclass is bedoeld voor Noord-Hollandse medewerkers erfgoed en staat ook open voor gemeenten uit andere provincies. Vanaf donderdag 20 mei zal de uitnodiging ook naar de overige steunpunten worden verzonden. Er kunnen maximaal 100 personen meedoen, dus meld je snel aan als je verzekerd wilt zijn van een plek. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

Deelnemen
Vragenuurtje Omgevingswet

Als vervolg op de masterclass zullen we over circa twee weken nog een vragenuurtje organiseren speciaal voor Noord-Holland. De uitnodiging hiervoor volgt nog.

(Beeldverantwoording: Jop Stevens)

Ga naar de bovenkant