Landschapstalks: De RES: energieopgave langs de A9

Laden Evenementen

De RES: energieopgave langs de A9

‘De snelweg is een logische plek’, zo wordt vaak gezegd, ‘want snelwegen doorkruisen het landschap al. Wat lang niet iedereen weet is dat achter de Nederlandse snelwegen een unieke ontwerptraditie schuilgaat. Met als doel het creëren van snelwegpanorama’s. Zetten we deze panorama’s onder druk, door ze aan te wijzen als zoekgebieden voor zonne-energie?

In de Regionale Energiestrategieën van Noord-Holland Noord en -Zuid zijn snelwegen aangewezen als kansrijke zoekgebieden voor zonne-energie. Maar als we dat willen, aan welke voorwaarden moet dit dan voldoen? Wat zijn bijvoorbeeld de ecologische, technische of financiële randvoorwaarden en hoe zijn die van invloed op de toekomstige kwaliteit van deze potentiële zonne-snelweg? Kan de oorspronkelijke ontwerptraditie van de snelwegen inspiratie bieden voor de nieuwe opgave?

Ellen Klaus en Marrit van Zandbergen gaan tijdens de landschapstalk in gesprek over zonne-energie lands snelwegen met o.a. Edward Stigter (gedeputeerde duurzame energie en klimaat van provincie Noord-Holland), landschapsontwerper Laura de Bonth (Urban Synergy), Jan Timmerman (Rijkswaterstaat), en Ian Minnes van Jong RES Noord-Holland.

Programma

14:15 Inloop
14.30 Start excursie (bustour langs de A9 onder begeleiding van o.a. provincie NH en Rijkswaterstaat)
16.00 Start landschapstalk
17.00 Borrel

Over de landschapstalks

Ode aan het Landschap Noord-Holland en Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland organiseren vier landschapstalks in het kader van het themajaar Ode aan het Landschap. Provincie Noord-Holland, De Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord en Zuid, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Edam-Volendam, gemeente Purmerend en gemeente Waterland zijn partner van dit initiatief.

Tijdens de landschapstalks staat de verandering van het Nederlandse landschap centraal. Kan de identiteit van het landschap een drager zijn voor toekomstige ontwikkelingen en opgaven, zoals de energietransitie, klimaatverandering en toenemende regenval, woningbouw en toerisme? Bestuurders, bewoners, belanghebbenden en experts gaan hierover in discussie.

(Beeldverantwoording: Zonnepark Eemnes-5884, MOOI Noord-Holland)

Ga naar de bovenkant