Landschapstalks: 400 jaar Purmer

Laden Evenementen

400 jaar Purmer

De Purmer, verdeeld over drie gemeenten is op zoek naar haar identiteit. Een meer, bemalen in de 17e eeuw, werd een droogmakerij. Een polder met veel gezichten: stedelijk, landelijk, toeristisch en industrieel. De veelzijdigheid kent zijn weerszijde; meerdere belangen doen een beroep op de ruimte. Versnippering ligt dan op de loer. Is de droogmakerij nog herkenbaar en wat is de identiteit van de Purmer?

Daarom gaan we tijdens de landschapstalk op zoek naar het gezicht van de Purmer. Wat bindt de bewoners in dit gebied? Waar is de eenheid en het gezicht van de Purmer nog in terug te vinden en belangrijker: hoe kan dat in de toekomst versterkt worden?

Ellen Klaus en Marrit van Zandbergen gaan in gesprek met Milou van Putten (planoloog), Rik Rolleman (Recreatie Noord-Holland) Thierry van der Weide (Vereniging Ondernemend Waterland) en Frank de Wit (Water, Land en Dijken).

Programma

13.30 Inloop
13.45 Start excursie (fietsen langs de highlights van de Purmer)
16.00 Start Landschapstalk
17.00 Borrel

Over de landschapstalks

Ode aan het Landschap Noord-Holland en Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland organiseren vier landschapstalks in het kader van het themajaar Ode aan het Landschap. Tijdens de landschapstalks staat de verandering van het Nederlandse landschap centraal. Kan de identiteit van het landschap een drager zijn voor toekomstige ontwikkelingen en opgaven, zoals de energietransitie, klimaatverandering en toenemende regenval, woningbouw en toerisme? Bestuurders, bewoners, belanghebbenden en experts gaan hierover in discussie.

Provincie Noord-Holland, De Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord en Zuid, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Edam-Volendam, gemeente Purmerend en gemeente Waterland zijn partner van dit initiatief.

(Beeldverantwoording: 400 jaar Purmer, MOOI Noord-Holland.)

Ga naar de bovenkant