Erfgoedteam: Zomerexcursie (= vol)

Laden Evenementen

Erfgoedteam: Zomerexcursie Haarlem (= vol)

We organiseren ook dit jaar de zomerexcursie van het Erfgoedteam in de open lucht. Op locatie, daar waar het om draait, want het mag weer! Vanaf station Haarlem fietsen we via het Dolhuys aan het Bolwerk naar het Slachthuisterrein, om vervolgens stil te staan bij de archeologie van de stad en het aardkundig en cultuurhistorisch landschap in de Veerpolder.

Erfgoed als basis voor toekomstige vraagstukken

Een doel van de Omgevingswet is dat erfgoed integraal onderdeel uitmaakt van omgevingsbeleid. Een goede cultuurhistorische waardenkaart, zoals de Cultuurhistorische hoofdstructuur van Haarlem, kan helpen bij het vervlechten van landschap en erfgoed met andere beleidsterreinen in de gemeentelijke omgevingsvisie en het omgevingsplan.

Programma

Tijdens de zomerexcursie fietsen we langs een aantal locaties waar de kernwaarden van de stad en het landschap en de omgangsvormen met het cultureel erfgoed aan bod komen of laten we zien waar de kansen liggen om erfgoed te koppelen aan gemeentelijke ambities.

> 09:45 uur locatie: station Haarlem
Ontvangst en vertrek op de fiets

> Locatie: Museum van de Geest | Dolhuys
Koffie en introductie Cultuurhistorische hoofdstructuur Haarlem
Sprekers: werkgroep Omgevingsvisie gemeente Haarlem

> Locatie: Slachthuisterrein
Kort bezoek; uitleg restauratie en herontwikkeling Slachthuisterrein
Spreker: Stephanie Haumann, Hans van Heeswijk architecten

> Locatie: Veerpolder
Archeologie, cultuurlandschap en het Bijzonder Provinciaal Landschap Spaarnwoude en omgeving

Spreker: Annika Blonk-van den Bercken, Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland

> Locatie: (op de route terug; nadere informatie volgt)
Koffie/thee en taart en gelegenheid om elkaar te spreken

> 12:00 uur locatie: station Haarlem
Einde fietsexcursie

Verzamelen op locatie

We verzamelen op het Kennemerplein, aan de noordkant van station Haarlem bij de fietsenstalling. Je kunt bijvoorbeeld op de Lange Herenstraat 11 (vlakbij het station) parkeren en met je eigen fiets of een OV-fiets deelnemen aan de excursie.

Coronamaatregelen

In verband met corona gaan wij vooralsnog uit van maximaal 20 deelnemers. Verdere toelichting over het coronaprotocol dat wij tijdens deze dag aanhouden ontvang je na aanmelding.

Voor wie en aanmelden

De excursie is bedoeld voor Noord-Hollandse medewerkers erfgoed. De aanmeldtermijn sluit op maandag 21 juni. Met vragen kun je contact opnemen met Reinier Mees via r.mees@mooinoord-holland.nl. Deelname is kosteloos.

(Beeldverantwoording: Wikimedia)

Ga naar de bovenkant