Erfgoedteam: Zomerexcursie Krijgsman

Laden Evenementen

Erfgoedteam: Zomerexcursie naar de Krijgsman

Het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland organiseert dit jaar de zomerexcursie van het Erfgoedteam in de open lucht. Vanuit Weesp fietsen we via de Vecht naar de Westbatterij en de voormalige kruitfabriek De Krijgsman in Muiden en terug over het Kruitpad. Het terrein aan het IJmeer, dat drie eeuwen lang was afgeschermd van de buitenwereld, wordt nu ontwikkeld tot een nieuwe woonwijk met 1300 woningen en verschillende voorzieningen. Hierbij blijft 18 hectare van het Kruitbos staan en wordt er een groot park ontwikkeld.

Een nieuwe bestemming met respect voor het erfgoed

Tijdens de excursie komt een aantal onderwerpen aan bod die met deze plek samenhangen: wat was de opgave voor de gemeente en hoe is bij de herontwikkeling rekening gehouden met het cultuurlandschap, het gebouwde erfgoed en de archeologie? Verschillende sprekers  – vanuit de gemeente Gooise Meren en betrokken bij de herontwikkeling van het terrein – vertellen over hun ervaringen met dit bijzondere erfgoed en hoe dit als inspiratie heeft gediend voor een nieuwe bestemming.

Programma

> 10.00   locatie: station Weesp
Introductie op ontstaan van de Vecht en het landschap – Archeoloog Eliza van Rooijen, NMF/Steunpunt

> 10:05   start fietsen langs de Vecht

> 10.30   locatie: Westbatterij
De rol van cultuurhistorie bij gebiedsontwikkeling: het herontwikkelingsproces vanuit de gemeente – Twan Zeegers, projectleider gemeente Gooische Meren

> 11.00   start fietsen over het terrein van De Krijgsman

> 11.15   locatie: terrein van De Krijgsman
Totstandkoming herontwikkelingsplan: hoe het cultuurlandschap en gebouwd erfgoed uiteindelijk als basis heeft gediend voor het stedenbouwkundige plan en de architectuur – spreker volgt.

> 11.45   terug fietsen via het Kruitpad langs de Vecht naar station Weesp
Met een korte stop voor een cultuurhistorische toelichting over het Kruitpad en een archeologische toelichting over het nieuw te ontwikkelen Brediuspark.

Verzamelen op locatie

We verzamelen op Stationplein 2, vóór de fietsenstalling bij station Weesp. U kunt aan de achterkant van het station parkeren en met uw eigen fiets of een OV-fiets deelnemen aan de excursie. Meer informatie hierover volgt na inschrijving. De inschrijvingstermijn sluit op maandag 22 juni. Met vragen kunt u contact opnemen met Ana van der Mark via a.vandermark@mooinoord-holland.nl.

Coronamaatregelen

In verband met corona gaan wij vooralsnog uit van maximaal 20 deelnemers. Verdere toelichting over het coronaprotocol dat wij tijdens deze dag aanhouden ontvangt u na inschrijving.

Voor wie

We sturen deze uitnodiging naar de Noord-Hollandse medewerkers erfgoed in ons bestand. Andere geïnteresseerde collega’s zijn echter ook van harte welkom. Je kunt deze uitnodiging aan hen doorsturen.

(Beeldverantwoording: De Krijgsman Muiden)

Ga naar de bovenkant