Erfgoedteam: Wetgeving en jurisprudentie

Laden Evenementen

Evaluatie Erfgoedteam: Wetgeving en jurisprudentie

Wat vond u van deze bijeenkomst?

Op woensdag 11 mei organiseert het Steunpunt een korte digitale Erfgoedteambijeenkomst over wetgeving en jurisprudentie. Van erfgoedmedewerkers bij gemeenten wordt naast vakkennis over monumenten ook verwacht dat zij de daarbij horende wet- en regelgeving kennen. Steeds vaker krijgen ze echter specifieke juridische vraagstukken voorgelegd. Het is niet vanzelfsprekend dat hun juridische collega’s altijd geraadpleegd kunnen worden, of dat zij veel ervaring hebben met monumenten. Daarom organiseren wij voor beide disciplines deze bijeenkomst, om het te hebben over veel voorkomende casuïstiek en jurisprudentie.

Programma

Het programma wordt deze ochtend in twee delen gesplitst: eerst wordt onder begeleiding van Louis Hosman van stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) de veel voorkomende jurisprudentie behandeld en vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over de ervaringen binnen de Noord-Hollandse gemeenten, zodat we ervaringen en dilemma’s kunnen uitwisselen.

Breng een casus in

We moedigen jullie daarom aan om van tevoren een casus in te brengen. Dit kan via de mail onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar r.mees@mooinoord-holland.nl. Mogelijk wordt die casus behandeld tijdens de bijeenkomst of kunnen wij vanuit onze Loket-functie daarbij ondersteunen.

Een greep uit de onderwerpen

• Wat is de reikwijdte van de bescherming van een monument en hoe voorkom je discussie hierover?
• Handhaving, legalisatie en gedogen: wanneer kies je wat en wat zijn de grenzen?
• Hoe zorg je ervoor dat je basiskennis op orde is en waar kun je gespecialiseerde ondersteuning vinden?
• Hoe communiceer je het beste met een eigenaar? Hoe voorkom je dat er een procedure gaat lopen?
• Wat kun je doen als blijkt dat je het aanwijzingsproces niet goed doorlopen hebt? Is het dan een verloren zaak? En hoe ga je het proces dan opnieuw in?

Voor wie en aanmelden

We sturen deze uitnodiging naar de Noord-Hollandse medewerkers erfgoed en hun juridische collega’s in ons bestand. Geïnteresseerde collega’s van andere afdelingen en andere contacten zijn echter ook van harte welkom. Je mag deze uitnodiging aan hen doorsturen. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

(Beeldverantwoording: A Woman and Justice, WilliamCho via Canva/Pixabay.)

Ga naar de bovenkant