Erfgoedteam: Werkdruk bij gemeentelijke erfgoedafdelingen

Laden Evenementen
Deelnemen

Erfgoedteam: Werkdruk bij de erfgoedambtenaar

Klimaatadaptatie, woningbouw, Omgevingswet, kerkenvisie, druk op ruimtelijke ontwikkeling en toerisme: de laatste jaren komt er veel meer op de erfgoedambtenaar af dan alleen de basistaken. Erfgoed is overal en moet betrokken worden bij de bredere opgaven. De gemeenteraad en het college hebben hun eigen taken en verantwoordelijkheden en wegen alle belangen af. Dat vraagt in veel gevallen om een stevig geluid van de erfgoedambtenaar aan de verschillende gesprekstafels en vaardigheid als onderhandelaar.

Het belang van het behoud van erfgoed is bij de meeste gemeenten geen discussiepunt. Dit belang vertaalt zich echter niet terug in het beschikbaar aantal fte’s voor erfgoed, alleen om de basistaken te kunnen uitvoeren. Bovendien is het verschil tussen grote en kleine gemeenten soms groot, met een volledige afdeling erfgoed enerzijds en een ‘taak voor erbij’ anderzijds. Dit betekent echter niet dat de werkdruk bij grote gemeenten kleiner is, ook daar kampt de afdeling met capaciteitsproblemen.

Bij dit Erfgoedteam willen wij met zoveel mogelijk Noord-Hollandse erfgoedambtenaren in gesprek gaan. Over de werkdruk die zij wel/niet ervaren en over de balans tussen de basistaken en de politieke waan van de dag. Op welke collega’s en organisaties zij terug kunnen vallen bij de uitvoering. Hoe hun droombaan eruit zou kunnen zien. En hoe het Steunpunt het beste kan worden ingezet om de erfgoedambtenaar te ondersteunen.

Programma

> 10.00   Welkom, Marjorie Verhoek – voorzitter Erfgoedteam
> 10.10   Groepsgesprek: werkdruk van de erfgoedambtenaar
> 10.30   Korte vragenronde
> 10.35   In gesprek met de deelnemers
> 11.15   Afsluiting

Input gevraagd!

Dit Erfgoedteam draait om het ophalen van informatie, zodat het Steunpunt haar activiteiten en bijeenkomsten in de toekomst nog beter kan afstemmen op de behoefte aan ondersteuning.

Daarom leggen wij ter voorbereiding alvast de volgende stellingen aan jullie voor:

  • ‘Als erfgoedambtenaar ervaar ik meer werkdruk dan mijn collega’s op andere afdelingen.’
  • ‘Als erfgoedambtenaar kom ik steeds minder toe aan het monitoren van onze beschermde monumenten en het aanwijzen van nieuwe monumenten.’
  • ‘De oplossing voor het probleem is heel eenvoudig: gemeenten zouden meer fte’s beschikbaar moeten stellen voor onze erfgoedtaken.’

Ook is het mogelijk om inhoudelijke vragen of bijvoorbeeld casussen uit de praktijk vooraf aan ons op te sturen. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar r.mees@steunpunterfgoednh.nl.

Voor wie en aanmelden

Deze bijeenkomst is bedoeld voor Noord-Hollandse medewerkers erfgoed. Overige geïnteresseerde collega’s en contacten zijn ook van harte welkom. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

Deelnemen

(Beeldverantwoording: Els Zweerink)

Ga naar de bovenkant