Erfgoedteam: Waardevolle schoolgebouwen

Laden Evenementen
Aanmelden
Deelnemen

 

Erfgoedteam: Waardevolle schoolgebouwen

Vanwege de veranderende behoeften wordt er tegenwoordig kritisch gekeken naar de bruikbaarheid van bestaande schoolgebouwen. Door een toename van het aantal leerlingen, door veranderende inzichten in de onderwijspraktijk, door verduurzamingsambities, of zeer recent door de coronacrisis en de noodzaak tot goede ventilatie in klaslokalen. Maar al te vaak wordt meteen naar de optie nieuwbouw gegrepen, met als gevolg dat een nog zeer bruikbaar gebouw gesloopt moet worden. In veel gevallen gaat het ook om gebouwen met architectonische en cultuurhistorische waarden, bijvoorbeeld uit de wederopbouw- en post-’65-periode.

Gemeenten spelen, vaak als eigenaar van schoolgebouwen, een belangrijke rol in dit proces. Om de Noord-Hollandse gemeenten te laten zien hoe zij op deze actuele ontwikkeling kunnen anticiperen, organiseert het Steunpunt een korte digitale seminar die bedoeld is voor ambtenaren erfgoed en stedenbouw, maar bijvoorbeeld ook onderwijs. Twee sprekers laten vanuit hun verschillende invalshoeken zien hoe waardevolle schoolgebouwen behouden kunnen blijven. Zoals altijd kunt u tijdens deze bijeenkomst hierna al uw vragen stellen over dit thema.

Programma

> 10.00   Welkom, Marjorie Verhoek – voorzitter Erfgoedteam

> 10.05   Nieuw leven voor naoorlogse scholen – Wilma Kempinga, kunsthistoricus en partner in onderzoeksbureau Mevrouw Meijer

Het onderzoeksbureau Mevrouw Meijer streeft behoud door verbetering van bestaande schoolarchitectuur na. Aan de hand van praktijkvoorbeelden deelt Wilma Kempinga haar ervaringen, waaruit blijkt dat de naoorlogse schoolgebouwen zich in alle gevallen goed lenen voor hergebruik als school.

> 10.25   Korte vragenronde

> 10:30   De Zaanse methode – Esther Laarman, projectleider afdeling onderwijshuisvesting gemeente Zaanstad

Begin dit jaar heeft de afdeling Onderwijshuisvesting van de gemeente besloten om bij iedere verbouwings- of sloopaanvraag voor schoolgebouwen een redengevende omschrijving op te laten stellen. Esther Laarman licht toe waarom juist haar afdeling hiervoor gekozen heeft en wat dit tot nu toe heeft opgeleverd.

> 10:45   In gesprek met de sprekers

> 11.00   Afsluiting

Voor wie en aanmelden

Noord-Hollandse medewerkers erfgoed, stedenbouw en duurzaamheid zijn uitgenodigd. Je overige geïnteresseerde collega’s en contacten bij woningcorporaties zijn echter ook van harte welkom. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

Wij verzoeken u zoveel mogelijk van uw vragen vooraf aan ons op te sturen. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar r.mees@mooinoord-holland.nl

Aanmelden

(Beeldverantwoording: Els Zweerink)

Ga naar de bovenkant