Erfgoedteam: Schone schijn – schaderisico’s van esthetische ingrepen aan gevels

Laden Evenementen

Evaluatie Erfgoedteam: Schone schijn – schaderisico’s van esthetische ingrepen aan gevels

Wat vond u van deze bijeenkomst?

Erfgoedteam: Schone schijn – schaderisico’s van esthetische ingrepen aan gevels

Niet alle eigenaren zien een patinalaag op de gevels van hun monument als welkome weerslag van de tijd. Deze letterlijke tijdlaag ontstaat door lange blootstelling aan vuil en vocht. De primaire reactie is ‘schoonmaken dus!’, en gaat vaak gepaard met voegwerkherstel of wijziging van steen(soorten). Maar is dat eigenlijk wel goed voor het monument? En wat doe je bijvoorbeeld als je gevelstenen (sluit- en aanzetstenen, ornamenten, beelden, etc.) wil beschilderen, maar kleuronderzoek geen uitsluitsel geeft over wat de oorspronkelijke kleur of materiaal was?

Daar knapt het toch van op? 

De gedachte om de gevel zo goed mogelijk te herstellen is logisch. De eigenaar denkt: “daar knapt het toch van op?”. Die is zich echter niet altijd bewust van de gevolgen van het mechanisch of chemisch reinigen van historische gevels op de langere termijn. Wist je dat voegwerk- en steenherstel alleen vergund kan worden als daar technische noodzaak voor is? En in het geval van kleurherstel – een monument bekent niet altijd kleur. Ook kleuronderzoek geeft soms geen uitsluitsel over de oorspronkelijke situatie. Of het esthetisch goed ‘lijkt’ is niet altijd het belangrijkste, omdat het behoud van het monument voorop staat.

Eerste hulp bij monumentaal gevelherstel

In dit Erfgoedteam laten wij twee vakmensen aan het woord over deze en meer zaken: wat zijn de do’s & don’ts bij gevelherstel van een monument? Daarna horen wij graag van jullie eigen ervaringen met dit onderwerp. Vragen kunnen vooraf al opgestuurd worden naar p.reh@mooinoord-holland.nl.

Meer informatie volgt binnenkort. Meld je alvast aan via de aanmeldknop!

(Beeldverantwoording: Ollo, beeldbank Canva.com)

Ga naar de bovenkant