Erfgoedteam: Innovatie bij restauratieprojecten

Laden Evenementen
Aanmelden

 

Erfgoedteam: Innovatie bij restauratie

In de huidige opvattingen over monumentenzorg staat bij restaureren het behoud en versterken van monumentale waarde voorop. Die waarde zit onder andere in bouwonderdelen die ambachtelijk zijn vervaardigd. Nu veel ambachten dreigen te verdwijnen biedt innovatieve techniek mogelijk uitkomst. Zo zijn er plannen voor de restauratie van de Notre-Dame met behulp van nieuwe technieken als 3D-printen en op basis van een 3D-scan die is gemaakt voordat de brand uitbrak.
 
Welke kansen bieden deze nieuwe technieken eigenlijk voor het behoud van erfgoed? Wat heeft het voor gevolgen voor de authenticiteit van een monument als details en materiaal straks niet meer te onderscheiden zijn van het oorspronkelijke? Hoever wil of mag je gaan? Het Erfgoedteam discussieert op donderdag 28 november van 10.00-12.00 over dit onderwerp. Benieuwd? Meld je aan! We horen graag jouw mening.

Locatie

Sinds dit voorjaar heeft 3DMZ een Bouwlab waarin zij onder andere experimenteren met digitalisering en 3D-printen van sierornamenten bij renovaties van gebouwen. Het Erfgoedteam is bij hen te gast om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Adres: Oudeweg 91-95 in Haarlem.

Programma

We krijgen een rondleiding door het lab van projectleider Annette Beerepot, bespreken een concrete case uit het beschermde stadsgezicht van Haarlem, reflecteren op de praktijk onder leiding van Ir. Ron Baltussen (Hooyschuur architecten), en discussiëren onderling en met medewerkers van het lab.

Voor wie en aanmelden

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor Noord-Hollandse medewerkers erfgoed. Geïnteresseerde collega’s zijn echter ook van harte welkom. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

Aanmelden

(Beeldverantwoording: 3D Makers Zone)

Ga naar de bovenkant