Erfgoedteam: Diversiteit en inclusiviteit in gemeentelijk erfgoedbeleid

Laden Evenementen
Aanmelden

Erfgoedteam: Diversiteit en inclusiviteit in gemeentelijk erfgoedbeleid

Erfgoed is van iedereen, maar representeren onze monumenten voldoende de huidige samenleving, met ál onze inwoners? Wat is de erfgoedwaarde van Molukse woonoorden of pensions voor de eerste Turkse en Italiaanse gastarbeiders? Houden gemeenten bij het opstellen van hun (erfgoed)beleid voldoende rekening met deze geschiedenis en verhalen? En wat kun je als gemeente doen om een breder verhaal te vertellen en meer inwoners bereiken?

Bredere blik op erfgoed

In dit Erfgoedteam over de diversiteit en inclusiviteit willen wij met zoveel mogelijk erfgoedambtenaren van de verschillende gemeenten in Noord-Holland in gesprek gaan om hun blik op erfgoed te verbreden. Wij praten met twee pioniers op het gebied van diversiteit en inclusiviteit in het erfgoedveld:

Frans Soeterbroek

Naar aanleiding van zijn essay ‘Erfgoed als middel’ in opdracht van de RCE, waarin onder andere erfgoed wordt aangedragen als zachte ingang om gevoelige thema’s te bespreken, maar ook als middel voor erkenning, zal Frans Soeterbroek het belang van een bredere blik op ons erfgoed nader toelichten.

Dineke Stam

Aansluitend zal Dineke Stam vertellen over het initiatief Mapping Slavery waarbij er voor onder andere vier Noord-Hollandse gemeenten digitale kaarten zijn ontwikkeld om het slavernijverleden en erfgoed van het Nederlandse koloniale rijk inzichtelijk te maken.

Programma

> 10.00 uur Welkom – Marjorie Verhoek, voorzitter Erfgoedteam

> 10.10 uur Erfgoed als middel – Frans Soeterbroek, adviesbureau ‘de Ruimtemaker’

> 10.30 uur Korte vragenronde

> 10.35 uur Mapping Slavery – Dineke Stam, Intercultural Museum and Heritage Projects

> 10.55 uur In gesprek met de deelnemers

> 11.15 uur afsluiting

Voor wie?

We sturen deze uitnodiging naar de Noord-Hollandse medewerkers erfgoed. Overige geïnteresseerde collega’s en contacten zijn ook van harte welkom. Je kunt deze uitnodiging aan hen doorsturen.

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos. Het is mogelijk om inhoudelijke vragen of bijvoorbeeld casussen uit de praktijk aan ons voor te leggen als onderwerp voor de Erfgoedteam-bijeenkomst in 2022. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar r.mees@steunpunterfgoednh.nl

Wil je de bijeenkomst bijwonen? Klik dan hier voor de link naar het evenement.

Aanmelden

(Beeldverantwoording: Google Maps)

Ga naar de bovenkant