Erfgoedteam én netwerkbijeenkomst: Behoud monumentale interieurs

Laden Evenementen
Trompenburg buiten erfgoed monument
Trompenburg buiten erfgoed monument

Erfgoedteam én netwerkbijeenkomst: Behoud monumentale interieurs

Zijn interieurs van monumenten standaard beschermd, ook als hierover niets in de redengevende omschrijving is opgenomen? Waarom is het behoud van de oorspronkelijke plattegrondstructuur zo belangrijk? Welke subsidies zijn er beschikbaar? Hoe pak je de restauratie van een historisch interieur aan? Voor veel eigenaren, makelaars, architecten, maar ook overheidsmedewerkers blijken de antwoorden op dit soort vragen niet altijd even duidelijk.

Erfgoedteam én netwerkbijeenkomst

Het laatste Erfgoedteam van 2021 combineren wij dit jaar met de netwerkbijeenkomst, vanwege het belang van het onderwerp en vanwege de bijzondere locatie: Huis De Trompenburgh. Op deze bijzondere buitenplaats uit 1672 willen wij met erfgoedspecialisten van de Noord-Hollandse gemeenten, de provincie en de rijksdienst in gesprek gaan over de rol van de erfgoedambtenaar bij het behoud van monumentale interieurs.

Als gastsprekers zijn aanwezig Harrie Schuit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Jeroen Twisk (Monumentenwacht), zij ondervinden het belang van behoud van monumentale interieurs in de dagelijkse praktijk. Aansluitend worden we rondgeleid door de tuinen én de buitenplaats zelf, waar we uitleg krijgen over tuinarcheologie en over de restauratie van de bijzondere interieurschilderingen die Trompenburgh rijk is.

Programma

> 09.15 uur Inloop met koffie en thee

> 09.30 uur Welkom door Marjorie Verhoek – voorzitter Erfgoedteam

> 09.45 uur ‘ Behoud monumentale interieurs’ door Harrie Schuit, specialist interieurs Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

> 10.05 uur Korte vragenronde

> 10.20 uur ‘ Interieurwacht Noord-Holland’ door Jeroen Twisk, directeur Monumentenwacht Noord-Holland

> 10.45 uur In gesprek met de deelnemers

> 11.00 uur Rondleiding door de tuinen en de buitenplaats

> 12.30 uur Lunch

Voor wie en aanmelden

Vanwege de omvang van de locatie en de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. Aanmelden is verplicht en bij afwezigheid is afmelden noodzakelijk, want dan geven we je plek aan iemand op de wachtlijst.

Het is mogelijk om inhoudelijke vragen of bijvoorbeeld casussen uit de praktijk aan ons voor te leggen als onderwerp voor de Erfgoedteam-bijeenkomst in 2022. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam’ naar r.mees@steunpunterfgoednh.nl

(Beeldverantwoording: A.J. van der Wal, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Documentnummer 507.995)

Ga naar de bovenkant