Erfgoedteam: Behoud in situ van ondergronds erfgoed

Laden Evenementen

Erfgoedteam: Behoud in situ van ondergronds erfgoed

In ons land is het uitgangspunt van archeologiebeleid ‘behoud in situ’. In de ondergrond blijft ons verleden immers het beste bewaard voor de toekomst. Maar klopt dat wel? Toenemende druk op het landschap en de bodem door de grote bouwopgave, energietransitie en klimaatverandering leidt ertoe dat het beleid van behoud in situ op de tocht staat. Hoe maak je de beste keuzes voor het ondergrondse erfgoed? En wat zijn de gevolgen van die keuzes voor de archeologie van Noord-Holland? Op dinsdag 16 november van 10.00 tot 11.15 uur verdiepen we ons in dit onderwerp tijdens de online bijeenkomst van het Erfgoedteam.

Linda Verniers, archeoloog bij Steunpunt Monumenten & Archeologie, zal inzicht bieden in het beleid en ook geeft zij voorbeelden uit de praktijk. Channa Cohen Stuart bespreekt haar ervaringen met behoud in situ in de gemeenten Hoeksche Waard en Wijk bij Duurstede. De centrale vraag luidt: is behoud in situ ook echt behoud in situ en waar moet je rekening mee houden om ondergronds erfgoed in situ te behouden?

Programma

> 10.00 uur Welkom – Marjorie Verhoek, voorzitter Erfgoedteam

> 10.10 uur Behoud in situ van archeologie – Linda Verniers (Steunpunt Monumenten & Archeologie)

> 10.40 uur Ervaringen uit de praktijk – Channa Cohen Stuart (gemeentelijk archeoloog in Wijk bij Duurstede en Hoeksche Waard)

> 11.00 uur In gesprek met de deelnemers

> 11.15 uur Afsluiting

Ervaring met behoud in situ?

Graag horen we wat jouw ervaring is met behoud in situ van archeologisch erfgoed. Op het aanmeldformulier kun je dit aan ons laten weten. Dit is niet verplicht. Het is mogelijk om inhoudelijke vragen vooraf aan ons op te sturen. Dit kan onder vermelding van ‘Erfgoedteam behoud in situ’ naar info@steunpunterfgoednh.nl.

Deelnemen

Dit is een online bijeenkomst. Deelnemers krijgen in de middag voorafgaand aan de bijeenkomst een link om deel te nemen.

Voor wie en aanmelden

De uitnodiging wordt verstuurd aan de Noord-Hollandse medewerkers erfgoed in ons bestand. Alle overige geïnteresseerde collega’s bij gemeenten, provincie of de Rijksdienst zijn echter ook van harte welkom. Aanmelden kan via onderstaande knop, deelname is kosteloos.

(Beeldverantwoording: Linda Verniers)

Ga naar de bovenkant