Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: Wikidata voor en door het erfgoedveld

Laden Evenementen

Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: Wikidata voor en door het erfgoedveld

Wikidata is de vrije data- en kennisbank, vrij te bewerken en gebruiken door iedereen. Wikidata en Wikipedia maken deel uit van Wikimedia. De Wikimediabeweging werkt wereldwijd en is erg actief. Op woensdag 24 november geeft gastspreker en Wiki-deskundige Hay Kranen van 10.00 tot 11.00 uur een introductie op Wikidata en vertelt hij over de mogelijkheden die Wikidata biedt voor het erfgoedveld en gemeenten.

Erfgoedinformatie en Wikidata, wat is het en wat kan je ermee?

De provincie, gemeenten en erfgoedinstellingen houden databases bij met gegevens over het erfgoed. Vaak worden gegevens over hetzelfde erfgoed door meerdere partijen beheerd. Wanneer deze gegevens te herleiden zijn op Wikidata, kunnen ze eenvoudig gecombineerd worden met honderden foto’s en andere gerelateerde items – binnen en buiten Wikidata. Maar wat is het, hoe werkt dit precies en wat is de meerwaarde ervan?

Hay Kranen

Hay is een fervent Wikipedian en heeft al vele erfgoedprojecten op zijn naam met Wikidata/pedia/media. Hay Kranen ‘bouwt dingen op de dunne lijn tussen kunst, data, technologie en verhaal’. In het verleden was hij al Wikipedian in Residence bij de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, waar hij onder meer de collectie gebruikte om mooie digitale creaties te maken.

Programma

> 10.00 uur Welkom – Annika Blonk-van den Bercken, dagvoorzitter

> 10.05 uur Presentatie ‘Wikidata wat is het en wat kan je ermee’ – Hay Kranen

> 10.45 uur Vragen en discussie

> 11.00 uur Afsluiting

Voor wie?

Dit vragenuur is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over open data, het gebruik van Wikidata voor het online beschikbaar stellen van informatie over erfgoed, en voor wie dit wil gebruiken. Voorkennis in ICT of Wikidata is niet vereist.

Over het Digitaal Erfgoedloket

Het Digitaal Erfgoedloket staat klaar voor alle medewerkers en vrijwilligers van gemeenten, archieven, archeologische en historische verenigingen, bibliotheken,  musea en media- of wetenschapsorganisaties in de Noord-Hollandse erfgoedsector.

Vragen over het beheren of beschikbaar stellen van digitaal erfgoed? Het loket levert maatwerk, zowel op locatie als op afstand. Waar heb jij behoefte aan? De digitaal-erfgoedcoach van Noord-Holland is Lois Muller, te bereiken per info@steunpunterfgoednh.nl.

(Beeldverantwoording: Redmer Yskaschool. Kinderen werken met een Macintosh computer, 1990. Noord Hollands Archief, collectie Historische Vereniging Texel)

Ga naar de bovenkant