Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: terminologie in collectiebeschrijvingen

Laden Evenementen

Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: terminologie in collectiebeschrijvingen

Voor een goede uitwisselbaarheid van informatie over collecties is eenduidige terminologie nodig. Historische plaatsnaamvarianten, naamswijzigingen en het gebruik van verschillende trefwoorden voor hetzelfde object kunnen zorgen voor verwarring. Zonder verlies van gegevens kan daar zeker wat aan gedaan worden.

Een goed vindbare collectie door gebruik van terminologiebronnen

Om ervoor te zorgen dat je in collectiebeschrijvingen altijd verwijst naar het juiste, gebruiken we gestandaardiseerde termen. Deze terminologie is gestructureerd in verschillende bronnen, ook wel thesauri genoemd. Met behulp van deze termen kun je de collectie beter vindbaar maken. Hoe meer erfgoedcollecties worden beschreven met dezelfde terminologiebronnen, hoe beter het erfgoed online gevonden kan worden.

Maar welke terminologiebronnen zijn er, en hoe vind je hierin de termen? Met het Termennetwerk kun je eenvoudig zoeken in thesauri.

Wil je meer weten over het gebruik van termen en het Termennetwerk? Op dinsdag 2 november om 14.00 uur geeft digitaal-erfgoedcoach Lois Muller een introductie op dit onderwerp en is er ruimte voor het stellen van vragen.

Over het Digitaal Erfgoedloket

Het Digitaal Erfgoedloket staat klaar voor alle gemeenten, medewerkers en vrijwilligers bij archieven, archeologische en historische verenigingen, bibliotheken, musea en media- of wetenschapsorganisaties in de Noord-Hollandse erfgoedsector.

Vragen over het beheren of beschikbaar stellen van digitaal erfgoed? Het loket levert maatwerk, zowel op locatie en op afstand. Waar heb jij behoefte aan? Vraag naar de mogelijkheden! De digitaal-erfgoedcoach van Noord-Holland is Lois Muller, te bereiken per mail: info@steunpunterfgoednh.nl.

(Beeldverantwoording: ‘Adelborsten-Assaut feest’, Den Helder december 1950. Joop van Bilsen, Nationaal Archief)

Ga naar de bovenkant