De Grote Stolpendag

Laden Evenementen

‘Het evenement voor iedereen met een stolpenhart’

Het gevoel dat we op moeten komen voor het behoud en de herbestemming van de stolpboerderij in het Noord-Hollandse landschap wordt door velen gedeeld. Op de Grote Stolpendag op 28 juni 2018 bracht het Steunpunt Monumenten en Archeologie zoveel mogelijk van die stolpenliefhebbers bij elkaar brengen. Samen gingen zij die dag aan de slag om stappen te zetten in het ontwikkelen van goed stolpenbeleid, om inspiratie op te doen en ging men met elkaar het debat aan over de toekomst van de stolp.

Het Steunpunt wilde met deze dag bijdragen aan het behoud en de herbestemming van stolpen, door gemeenten op weg te helpen een eenduidig stolpenbeleid te ontwikkelen. Initiatiefnemers die iets met een stolp willen, komen immers vroeg of laat altijd bij de gemeente terecht. Het Steunpunt maakte met de Boerderijenstichting de stolpenhandreiking ´Vierkant achter de stolp 2.0´. Deze bevat aanbevelingen voor een gemeentelijk stolpenbeleid, met basisregels voor bestemmingsplannen, een doorkijkje naar de praktijk van de omgevingswet en een aantal inspirerende voorbeelden van herbestemmingen en gerelateerd archeologisch onderzoek.

Bekijk hieronder het videoverslag en download het korte verslag, de handreiking of de beknopte versie van de handreiking.

Download het verslag
Download hier de Stolpenhandreiking
Download hier de samenvatting

(Beeld: Boerderijenstichting Noord-Holland)

Ga naar de bovenkant