Erfgoedteam
De missie van het Steunpunt is gemeenten helpen om de waarde van ons erfgoed te onderzoeken, koesteren en etaleren, maar vooral te verankeren in de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen die de komende jaren gaan plaatsvinden.
Het Erfgoedteam heeft als taak om – anders dan binnen het reguliere, betaalde vergunningentraject – actuele vraagstukken te agenderen en ambtenaren op weg te helpen bij complexe vraagstukken die vaker terugkeren. Het Erfgoedteam stelt op basis van een case een actueel erfgoedthema aan de orde tijdens een vergadering of excursie, en publiceert hierover ten behoeve van alle Noord-Hollandse gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als de invloed van de energietransitie op het cultuurlandschap en monumenten, de samenhang tussen ondergronds en bovengronds erfgoed of de gevolgen van massatoerisme voor erfgoed. Afhankelijk van het thema wordt een relevante specialist of belanghebbende bij de bijeenkomst uitgenodigd, naast de ambtenaren van de gemeenten waar het thema speelt. Het Erfgoedteam bestaat uit de leden van de MOOI Noord-Holland Erfgoedcommissie, archeologe Annika Blonk-van den Bercken en een vertegenwoordiging van de provincie en de RCE. Reinier Mees is de coördinator van het Erfgoedteam.
Misschien speelt er in uw gemeente een thema dat u wilt agenderen? Neem in dat geval contact op met Reinier Mees. Wellicht dat de thema’s van voorgaande bijeenkomsten ook interessant zijn voor uw gemeente. Bekijk de verslagen en blogs hier onder en in de Kennisbank.
Erfgoedteam berichten in de Kennisbank
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed en participatie
In maart 2022 organiseerde het Steunpunt Monumenten en Archeologie een Erfgoedteam over diversiteit en inclusiviteit in relatie tot erfgoedbeleid. Tijdens dit Erfgoedteam werd duidelijk dat er behoefte is aan ondersteuning bij het organiseren van erfgoedparticipatie. Met: Michaela Hanssen en Lorna Cruickshanks> Lees hier het verslag en kijk de uitzending terug.
Verslag Erfgoedteam: Wetgeving en jurisprudentie
Op 11 mei 2022 organiseerden wij een Erfgoedteambijeenkomst over veel voorkomende casuïstiek en jurisprudentie, voor zowel erfgoedmedewerkers als de juristen en handhavers van de Noord-Hollandse gemeenten. Lees hier het verslag met handige tips & tricks en/of bekijk de video van de bijeenkomst.
Verslag Erfgoedteam: Behoud in situ van ondergronds erfgoed
Het behouden van archeologische vindplaatsen in situ, dus op de plek waar het ligt, is wat we het liefste willen. Zo blijft het ondergrondse erfgoed goed beschermd. Wat verstaan we onder behoud in situ, waar moeten we aan denken en wie is wanneer aan zet? Dit en meer bespraken we op 16 november in het Erfgoedteam.
Verslag Erfgoedteam: Schone schijn
Op 10 februari 2022 organiseerde het Erfgoedteam de bijeenkomst over de risico’s van esthetische ingrepen aan gevels. Twee experts vertelden over de eigen werkpraktijk en de situaties die zij aantreffen. Lees hier het verslag met handige tips & tricks en/of bekijk de video van de bijeenkomst.
Verslag Erfgoedteam: Behoud van monumentale interieurs
Op 9 december vond het laatste Erfgoedteam (én netwerkbijeenkomst) van dit jaar plaats op het bijzondere landgoed Huis de Trompenburgh. We bespraken het belang van het behoud van monumentale interieurs op een passende plek: in een indrukwekkend monumentaal interieur in restauratie. Kijk hier ons videoverslag terug met tips & tricks van de interieurexperts!
Verslag Erfgoedteam: Diversiteit en inclusiviteit in gemeentelijk erfgoedbeleid
In dit erfgoedteam over diversiteit en inclusiviteit in gemeentelijk beleid, gingen wij in gesprek met Noord-Hollandse erfgoedambtenaren over het belang van een bredere, inclusieve blik op erfgoed en over bewustzijn over het eigen perspectief naar aanleiding van presentaties van socioloog Frans Soeterbroek en historicus Dineke Stam.
Verslag Erfgoedteam: Zomerexcursie Haarlem
Op donderdag 24 juni 2021 vond de jaarlijkse zomerexcursie van het Erfgoedteam plaats in de open lucht. Dit jaar brachten wij op de fiets een bezoek aan Haarlem: een gemeente waar op het gebied van archeologie, gebouwd erfgoed en cultuurlandschap heel veel gebeurt.
Verslag Erfgoedteam: Werkdruk bij de erfgoedambtenaar
In dit Erfgoedteam over de werkdruk bij de erfgoedambtenaar gingen wij in gesprek met erfgoedambtenaren van de verschillende gemeenten in Noord-Holland. Over de werkdruk die zij wel/niet ervaren en hoe zij een balans weten te vinden tussen de basistaken en de politieke waan van de dag.
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed en klimaatadaptatie
Steeds meer gemeenten kampen met zowel droogte als wateroverlast. De kans daarop neemt toe door de klimaatveranderingen en verstedelijking. Dit vraagt om oplossingen om het overtollige water tegen te houden bij hogere pieken, op te kunnen slaan tijdens droge perioden en beter af te kunnen voeren in nattere perioden.
Verslag Erfgoedteam: Archeologie en handhaving
Op donderdag 15 april 2021 werd het onderwerp ‘handhaving en archeologie’ behandeld tijdens het Erfgoedteam. Lees hier het verslag.
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed en de coronacrisis
Omdat de provincie eigenaren en erfgoedinstellingen zo goed mogelijk wil kunnen ondersteunen met het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds (EHDF), was het doel van deze Erfgoedteambijeenkomst om met erfgoedmedewerkers van Noord-Hollandse gemeenten hierover in gesprek te gaan.
Verslag Erfgoedteam: Vondstmeldingen in de gemeentelijke praktijk
Op donderdag 20 augustus 2020 stond het Erfgoedteam in het teken van vondstmeldingen en wat dit in de praktijk betekent voor gemeenten. Lees hier het volledige verslag.
Verslag Erfgoedteam: Verduurzaming monumenten(beleid)
Nederland staat voor een grote opgave om de CO₂-uitstoot aanzienlijk terug te brengen. Dat heeft ook impact op ons erfgoed. Energiebesparende maatregelen voor monumenten dragen bij aan het gebruik en daarmee de instandhouding van monumenten, maar vragen tevens om een goede afweging tussen het duurzaamheidsbelang en het ‘monumentenbelang’. Lees hier het verslag van het Erfgoedteam van 10 december 2020 over dit onderwerp.
Verslag Erfgoedteam: Archeologie in de Omgevingswet
Op donderdag 12 november vond het Erfgoedteam Archeologie in de Omgevingswet plaats. Marjolein Kerkhof van Archeologie Delft en Femke Hogeboom van de Omgevingsdienst Utrecht deelden hun ervaringen en tips.
Verslag Erfgoedteam: Groen erfgoed
Wanneer kies je als gemeente voor het beschermen van groen erfgoed en wat zijn in dat geval de mogelijkheden? Twee sprekers lieten tijdens het Erfgoedteam vanuit hun verschillende invalshoeken zien hoe groen erfgoed behouden kan blijven. Lees hier het verslag.
Verslag Erfgoedteam: Behoud waardevolle schoolgebouwen
Op 9 september vond de digitale Erfgoedteambijeenkomst plaats over het behoud van waardevolle schoolgebouwen. Lees hier het verslag van deze bijeenkomst en bekijk de presentatie.
Verslag Erfgoedteam: Zomerexcursie De Krijgsman Muiden
Op donderdag 25 juni 2020 vond de jaarlijkse zomerexcursie van het Erfgoedteam plaats, naar de Westbatterij en project De Krijgsman in Muiden.
Verslag Erfgoedteam: Verduurzaming van wederopbouwwijken
Op woensdag 27 mei organiseerde het Erfgoedteam de bijeenkomst Verduurzaming van Wederopbouwwijken. Er was een grote hoeveelheid deelnemers, waaronder ook gemeentelijk ambtenaren buiten de provincie Noord-Holland en medewerkers van woningbouwcorporaties. Lees hier het verslag en bekijk de presentaties.
Verslag Erfgoedteam: Wat behouden we eigenlijk?
Op donderdag 6 februari 2020 organiseerde het Erfgoedteam de bijeenkomst ‘Wat behouden we eigenlijk?’. Aanleiding hiervoor was het toenemende aantal vragen over de mogelijke vormen van bescherming van gebouwd erfgoed. Het doel was om inzicht te geven in de bestaande beschermingsvormen en met actuele casussen van de gemeente Alkmaar en Haarlemmermeer te onderzoeken hoe specifieke erfgoedwaarden het best beschermt kunnen worden.
Erfgoedteam: Ambacht en innovatie
De laatste tijd worden veel innovatieve technieken ontwikkeld is kunnen worden ingezet bij restauratie van erfgoed. Welke kansen bieden deze nieuwe technieken en wat hebben ze voor gevolgen voor de authenticiteit van een monument als details en materiaal straks niet meer te onderscheiden zijn van het oorspronkelijke? Hoever wil of mag je gaan? Over dit en meer discussieerde we met het Erfgoedteam. Lees hier het verslag.
Erfgoedteam: De toekomst van de historische openbare ruimte
Gemeenten weten over het algemeen veel van de gebouwde monumenten en de historische stadsontwikkeling. Over hoe de openbare ruimte zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld is veel minder bekend. Onderzoek naar de nog aanwezige cultuurhistorische waarden zou als inspiratiebron voor de toekomstige inrichting kunnen dienen. Doel van deze Erfgoedteam was Noord-Hollandse gemeenten in deze verkenning te inspireren.
Erfgoedteam: Houtbouw
Op woensdag 4 september verzamelde het Erfgoedteam bij molen De Paauw in Assendelft om het te hebben over houtbouw. Lees hier het verslag en bekijk de foto’s!
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed binnen Regionale Energiestrategieën
Op donderdag 26 september vond de Erfgoedteam bijeenkomst over Erfgoed in de Regionale Energiestrategie. In dit verslag de opbrengst van de dag.
Verslag Erfgoedteam: Post ’65
Op woensdag 22 mei vond de Erfgoedteam bijeenkomst over architectuur uit de periode 1965-1990 (post ’65) plaats. In dit verslag de opbrengst van de dag.
Erfgoedteam: Bouwhistorisch onderzoek
Handvatten voor (monumenten)-ambtenaren! Lees hier het verslag over de Erfgoedteam bijeenkomst van 27 maart over bouwhistorische onderzoeken.
Erfgoedteam: Jong Archeologisch Erfgoed (1750-1950)
Het Steunpunt organiseerde op donderdag 14 februari een themabijeenkomst Jong Archeologisch Erfgoed (1750-1950): omgang met stellingen en linies. Een verslag.
Voorbeeldprojecten Noord-Holland
Het Steunpunt bouwt aan een overzichtelijke databank met herbestemmings- en energietransitievoorbeelden. Lees hier welke projecten inmiddels de revue zijn gepasseerd.
Erfgoedteam bijeenkomsten 2019
Vooruitblik naar de Erfgoedteams van 2019: bijeenkomsten waarin erfgoedvragen van gemeenten worden beantwoord door de leden van het Erfgoedteam.
Erfgoedteam: Lokale energiecoöperaties
De spraakmakende editie van het Erfgoedteam over zonnepanelen op monumenten kreeg een vervolg op 12 december 2018. Deze keer ging het over collectieve verduurzamingsoplossingen voor monumenteneigenaren.
Natuurontwikkeling en archeologie
Op 18 oktober bediscussieerde het Erfgoedteam het thema ‘De combinatie tussen erfgoed- en natuurbeheer’. Natuurbeheer en erfgoed zitten elkaar soms in de weg. Hoe kunnen we deze twee thema’s combineren?
Erfgoedteam: Zonnepanelen op monumenten
Wat waren de conclusies van de dag en welke aanbevelingen kunnen we u doen? Lees hier het verslag van het Erfgoedteam.
Erfgoedteam: Groen erfgoed
Erfgoedteam van 20 september 2017 over Groen Erfgoed.
Erfgoedteam: Vergunningvrij bouwen
Erfgoedteam van 25 oktober 2017 over vergunningvrij bouwen.
Erfgoedteam: Metselwerk
De Erfgoedteam bijeenkomst op 16 mei had als thema metselwerk en restauratie.
Erfgoedteam: Archeologische en cultuurhistorische monumenten en structuren
Erfgoedteam van 29 november 2017 over archeologische en cultuurhistorische monumenten en structuren.
Erfgoedteam: Ondergronds religieus erfgoed
De laatste themadag van de drieluik Religieus Erfgoed stond in het teken van het ondergrondse religieuze erfgoed, de archeologie.